Linkovi

Odbrana od terorizma - 2004-06-12


Uprkos velikom napretku u osujechenju medjunarodnog terorizma, posle napada 11. septembra 2001. godine, teroristi i dalje seju nasilje i smrt širom zemaljske kugle. Terorizam, rekao je sekretar za odbranu Donald Ramsfeld, stoji na putu globalnom napretku i ekonomskom prosperitetu. On ugrožava medjunarodni poredak i buduænost gradjanskog društva. “Zbog toga što ne može biti ugušen”, rekao je on ” terorizmu se mora suprotstaviti na mnogim frontovima, u svim gradjanskim društvima“. Jedan od najvažnijih frontova u tom ratu je Irak - kaže Ramsfeld:

” Uspeh u Iraku predstavljaæe pobedu za bezbednost civilizovanog sveta. Teroristi to znaju i pokušavaju da poremete taj napredak. Oni strahuju da æe jednog dana Bliski istok zbaciti obruè tiranije i nasilja i zakon terora zameniti vladama koje je izabrao narod“.

”Nemoguæe je, rekao je sekretar Ramsfeld, ”odbraniti se u svakom momentu od svih moguæih teroristièkih tehnika na svakoj moguæoj lokaciji. “ Zbog toga, kaže on, zemlje moraju ponovo da razmisle o naèinu na koji se brane:

”Manje je verovatno da æe buduæe opasnosti proisteæi iz sukoba velikih sila nego od neprijatelja koji rade u malim, teško uhvatljivim æelijama, koje napadaju bez upozorenja na svakom moguæem mestu i u svakom moguæem trenutku,“ rekao je amerièki sekretar za odbranu.

Ramsfeld je rekao da jedini naèin da se pobedi u toj globalnoj bitci predstavlja: ”ofanziva i iskorenjivanje terorista na njihovom izvoru, kao i uporni, kolektivni pritisak na njih i njihove pomagaèe koji ih održavaju u operativnom stanju“.

Oko devedeset zemalja prikljuèilo se borbi protiv Osame Bin Ladena, teroristièke mreže Al Kaida i drugih terorista. Sjedinjene Države i njihove saveznice, rekao je predsednik Buš, povrgnuti su teškom testu volje protiv odluènog neprijatelja.” i dodao: ” Moramo loviti tog raštrkanog i sposobnog neprijatelja u svim mraènim æoskovima sveta. Moramo razbiti njihove æelije i preseæi njihove izvore novca. Moramo se usprotiviti propagandi mržnje koja pothranjuje njihov cilj“.

XS
SM
MD
LG