Linkovi

Portugal - 2004-06-12


"Zlatnoj" generaciji Portugalskih fudbalera Evropsko prvenstvo koje sutra poèinje u njihovoj zemlji najverovatnije je poslednja šansa da ostvare veæi uspeh.

Generacija igraèa koja je dva puta uzastopno, 1989. i 1991. godine, osvajala Svetsko prvenstvo za mlade nije imala veæeg uspeha u seniorskoj kategoriji.

Neki od nosilaca igre i velikih zvezda svetskog fudbala u potonjim godinama, kao što su Luiš Figo, Rui Košta, Fernando Kouto, prešli su 30. godinu i veæ su došli do zenita veštine ili prešli preko njega.

Dodatni motiv i ohrabrenje predstavlja fantastièan uspeh Porta, koji je pre manje od mesec dana postao klupski prvak Evrope. Èak šestorica igraèa Portoa nalaze se u sastavu reprezentacije.

Mnogi u portugalskom timu mogu poneti epitet odluèujuæeg, ali æe veæina pažnje biti usmerena na Figa, Pauletu, ali i selektora Luisa Felipea Skolarija. Sigurno je i da veliki udeo mogu imati i Deko, Koštinja, Maniš, ali i blistava mlada nada Kristijano Ronaldo.

Prva zvezda tima svakako je kreativac Real Madrida, 32-godišnji Figo, koji je do sada osvojio sve individualne poèasti, igrao je više od 100 puta za reprezentaciju i postao je verovatno najprepoznatljiviji portugalski fudbaler još dana velikog Euzebija.

Sve to, medjutim, može biti samo priprema za nešto što može biti najlepši trenutak u karijeri - osvajanje velike titule koja je stalno izmicala njemu i njegovoj zemlji.

Ovaj turnir može biti oproštaj od reprezentacije za mnoge veterane, ali i najbolja šansa da se ispravi jedna od veæih "nepravdi" u fudbalu. Ako Portugal ne uspe da osvoji titulu na domaæem terenu, pred svojim vatrenim navijaèima, ostaæe im malo šanse za tako nešto.

Karijeru je poèeo u Sportingu, bio je èlan mlade reprezentacije koja je 1991. godine osvojila Svetsko prvenstvo, a onda je 1995. prešao u Barselonu, gde je proveo pet briljantnih sezona i izrastao u verovatno najboljeg ofanzivnog veznog igraèa na svetu.

Epizoda u Barseloni imala je kontroverzan završetak, pošto je Figo prešao u redove veèitog rivala, madridskog Reala za tada rekordnih 56 miliona dolara. Iste godine je sa Portugalom došao do polufinala Evropskog prvenstva, gde je u nezaboravnom meèu posle "zlatnog gola" iz penala u produžetku ispao od Francuske.

Figo je u prvoj sezoni u Realu osovojio nacionalnu titulu, a sledeæe godine i Ligu šampiona, a sa reprezentacijom je na ubedljiv naèin završio kvalifikacije za mundijal 2002. godine. Na najveæi turnir otišao je, medjutim, povredjen i nije igrao na svom nivou. Ceo tim je tada podbacio i nije uspeo da prodje fazu po grupama.

Igraèa gotovo da nije bilo u veæem delu prošle sezone, ali je ove godine pokazao da je još uvek medju najboljima. Vidljivo je da Figo ne poseduje sposobnost za neverovatnu promenu tempa, ali je zadržao izuzetan oseæaj za igru i veliku odluènost i radne navike kojima mnogo doprinosi igri tima.

Dva puta uzastopno najbolji igraè francuskog prvenstva i centarfor Pari Sen Žermena, 31-godišnji centarfor Pauleta Rešendeš nije bio èlan "zlatne" generacije, ali bi vrlo lako mogao da bude kljuè uspeha na EP.

Jedan od razloga što Pedro Migel Kareiro Rešendeš, poznatiji kao Pauleta, nije bio èlan pobednièke mlade reprezentacije možda je i taj što je rodjen i što je igrao u malom gradu Asorešu, udaljenom èak 1.500 kilometara od Lisabona.

Ta izolacija mu je, medjutim, pomogla da se ne bori toliko dugo sa velikim oèekivanjima javnosti i navijaèa, koje su godinama nosili Figo, Košta, Žoao Pinto. Pauleta je iz drugog plana izrastao u jednog od najplodnijih strelaca u Evropi.

Prvi tim u kojem je zaigrao van zemlje bila je španska Salamanka 1996. godine, gde je za dve sezone postigao 34 gola, da bi kasnije prešao u Deportivo, sa kojim je osvojio titulu u Španiji.

U životnu formu ušao je 2000. godine, posle prelaska u Bordo, gde je za tri sezone postigao 65 golova, da bi na poèetku upravo završene prešao u PSŽ. Pauleta je bio u sastavu reprezentacije na EP 2000. ali nije imao veæu ulogu.

U pravu reprezentativnu formu ušao je u kvalifikacijama za mundijal 2002. gde je u 10 utakmica postigao 10 golova. U prvoj utakmici SP, pobedi od 4:0 nad Poljskom postigao je het-trik.

Ulogu najboljeg strelca Portugala potvrdio je u poslednjih sedam meèva, na šest postizao bar jedan gol, a u tu raèunicu ulaze i èetiri pogotka u utakmici sa Kuvajtom. Pauleta je trenutno treæi strelac reprezentacije svih vremena, iza Euzebija i Figa.

Selektor Skolari imaæe priliku da potvrdi svoju ulogu èudotvorca i nastavi sjajan niz uspeha.

Brazilac æe morati, medjutim, da napravi možda i veæu promenu nego sa nacionalnim timom svoje zemlje, koga je od ekipe koja je zamalo ispala iz kvalifikacija pretvorio u svetskog prvaka 2002. godine.

Ono èini sadašnji zadatak težim nije samo èinjenica da je Brazil u timu imao igraèe kalibra Ronalda, Ronaldinja, Roberta Karlosa, Rivalda i drugih, veæ i to što je južnoamerièka zemlja imala samopuzdanje koje proistièe iz velike i slavne istorije, za razliku od Portugala koji nema nijedan seniorski trofej.

Skolari je prvi uspeh ostvario sa Kuvajtom kada je osvojio Zalivski kup, a potom je sa brazilskim klubovima Palmeirasom i Gremijom osvajao Kup Libertadores.

"Posle Zalivskog kupa, Libertadoresa i Svetskog prvenstva, mislim da mi Evropska reprezentativna titula jedino nedostaje", rekao je struènjak po preuzimanju reprezentacije.

Skolari je u prvom meèu izgubio 1:0 od Italije, a našao se i na udaru kritika Figa i Košte jer je u tim pozvao naturalizovanog Deka Souzu. Iskusni trener se i ranije suoèavao sa kritikama i jasno je stavio do znanja da on sastavlja tim i da neæe nikoga terati da igra.

Na svom sledeæem meèu izostavio je Figa iz postave zarad Dekoa, koji je na kraju postigao pobedonosni gol u trijumfu od 2:1 protiv Brazila, èime je uæutkao skeptike.

Njegovi kritièari istièu njegovu lošu reputaciju fizièkog nasilja i ohrabrivanja igraèa da èesto fauliraju rivale. Sudije su ga èesto udaljavale sa linije zbog rasprava, pa èak i tuèe. Neki izveštaèi nazvali su ga "siledžijom fudbala", ali je Skolari na svetskom prvenstvu pokazao da je praktièan i lukav trener, sposoban da taktiku prilagodi trenutnoj utakmici.

Iznad svega "Veliki Fil" pokazao je pobednièki mentalitet i dug. Ako uspe da taj kvalitet prenese na svoj tim, Portugal æe umeti to itekako da ceni.

Sastav tima:

Golmani: 1-Rikardo (Sporting), 12-Kim (Braga), 22-Žose Moreira (Benfika)

Odbrana: 13-Migel (Benfika), 4-Žorže Andrade (Deportivo), 5-Fernando Kouto (Lacio), 15-Beto (Sporting), 3-Rui Žorže (Sporting), 14-Nuno Valente (Porto), 2-Paulo Fereira (Porto), 16-Rikardo Carvaljo (Porto)

Vezni red: 10-Rui Košta (Milan), 7-Luiš Figo (Real Madrid), 8-Armando Petit (Benfika), 6-Koštinja (Porto), 20-Deko (Porto), 19-Tijago (Benfika), 18-Maniše (Porto)

Napad: 1-Simao Sabrosa (Benfika), 9-Pauleta (Pari Sen Žermen), 17-Kristijano Ronaldo (Manèester junajted), 21-Nuno Gomeš (Benfika), 23-Elder Postiga (Totenhem)

XS
SM
MD
LG