Linkovi

Španija - 2004-06-12


Kako æe fudbalska reprezentacija Španije igrati na Evropskom prvenstvu u Portugalu nepredvidivo je kao i uvek, ali gotovo sigurna je jedna stvar - vodja te selekcije biæe napadaè madridskog Reala Raul Gonzales Blanko.

Skoro deceniju nakon što je zakoraèio na veliku scenu, Raul se razvio u sjajnog napadaèa, jednog od retkih španskih fudbalera, koji ima veliku reputaciju i van Iberijskog poluostrva.

On poseduje neverovatan talenat, kreativnost i sposobnost da se u pravom trenutku nadje na pravom mestu. Da li nogama, s obzirom da gotovo podjenako dobro koristi i levu i desnu, ili èak i rukom, Raul nekako uvek uspeva da ubaci loptu u mrežu onda kada je to najvažnije.

Za nacionalni tim debitovao je 1996. godine, a sa 38 golova u 70 nastupa najbolji je strelac "crvene furije" u istoriji. Ovo definitivno nije bila njegova sezona, Real Madrid je ostao bez ijednog trofeja, ali na EP u Portugalu Raul æe imati priliku da podseti na bolje dane.

Španija je kao domaæin bila prvak Evrope 1964. godine, a od Francuske su poraženi u finalu 1984. godine. To znaèi da se svakih 20 godina "crvena furija" nadje u samoj završnici kontinentalnog šampionata, pa ako uzmemo u obzir tradiciju, možda se i s pravom nadaju da æe u Portugalu, gde su favorit iz senke, stiæi do samoga kraja.

Na poslednja dva prvenstva Španija je ispala u èetvrtfinalu. U Engleskoj 1996. eliminisao ih je domaæin, a 2000. u Belgiji i Holandiji kasniji prvak Francuska.

U Portugalu "furija" æe sa selektorom Injaki Saezom jurišati na barem jedan stepenik više, odnosno na pobednièko postolje.

Saez, koji je sa mladom reprezentacijom Španije osvojio Svetsko i Evropsko prvenstvo i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju, kao i evropski tron sa selekcijom do 19 godina, pokazao je da je èovek za velike uspehe i trener koji ume da tempira formu za velika takmièenja.

Španija je jedna od najmladjih ekipa na šampionatu, ali to ne znaèi i da su neiskusna reprezentacija. Danas su gotovo svi reprezentativci i zvezde u svojim klubovima, a okosnicu selekcije ne èine više samo fudbaleri Reala i Barselonu, veæ i prvotimci Valensije, Deportiva i Betisa - Baraha, Albelda, Vinsente, Luke, Valeron i Hoakin.

Španski igraèi sada su lideri u svojim klubovima, što je po mnogima u prošlosti bio glavni nedostatak te selekcije, èime je ispunjen još jedan preduslov da se u Portugalu ostvari uspeh.

Najveæi nedostatak za Špance na predstojeæem šampionatu verovatno æe predstavljati "tanka" odbrana, koja po kvalitetu igraèa dosta zaostaje za srednjim redom i napadom i Saez æe u Portugalu, ako želi uspeh, morati da pronadje formulu kako da otkloni tu slabost.

Pored relativno slabije odbrane, Španci su suoèeni sa još jednim problemom, a to je premor igraèa, posle iscrpljujuæeg nacionalnog prvenstva i velikog broja odigranih utakmica španskih klubova u evropskim takmièenjima.

Ako Saez uspe da osveži ekipu, i složi kockice u odbrani Španci možda mogu i na krov Evrope.

Golmani: 23-Iker Kasiljas (Real Madrid), 1-Santijago Kanjizares (Valensija), 13-Danijel Aranzubija (Atletik Bilbao)

Odbrana: 5-Karles Pudjol (Barselona), 6-Ivan Elgera (Real Madrid), 3-Karlos Marèena (Valensija), 2-Djoan Kapdevilja (Deportivo), 12-Gabri (Barselona), 15-Raul Bravo (Real Madrid), 18-Sezar (Deportivo), 22-Huanito (Betis)

Vezni red: 21-Huan Karlos Valeron (Deportivo), 16-Æabi Alonso (Real Sosijedad), 8-Ruben Baraha (Valensija), 14-Visente (Valensija), 4-David Albelda (Valensija), 19-Hoakin (Betis), 20-Æavi (Barselona)

Napadaèi: 7-Raul (Real Madrid), 11-Albert Luke (Deportivo), 9-Fernando Tores (Atletiko Madrid), 10-Fernando Morientes (Monako), 17-Hoseba Eèeberija (Atletik Bilbao).

XS
SM
MD
LG