Linkovi

Grèka - 2004-06-12


Iskusni nemaèki trener Oto Rehagel veruje da njegova Grèka može da ostavi dobar utisak na predstojeæem Evropskom fudbalskom prvenstvu u Portugalu.

Grèka je ubedljivo došla do završnice Evropskog prvenstva, svog tek drugog uèešæa na kontinentalnom šampionatu, i to posle 24 godine pauze.

Rehagel je posle uspeha u kvalifikacijama postao poèasni grèki državljanin i peva himnu zajedno sa igraèima pre poèetka svake utakmice.

Njegovi igraèi ostvarili su rekordni niz od šest uzastopnih pobeda i seriju od 15 meèeva bez poraza. Rehagel u tim nije doneo samo disciplinu i timski rad, nego i pobednièki mentalitet i veliko samopouzdanje.

Grèka je u kvalifikacijama pobedila Španiju u gostima, a sa Portugalom je odigrala 1:1, što je samo kruna rezultata koji su nacionalnom timu doneli veliko samopuzdanje.

Tvorac tog uspeha istièe da njegov tim neæe igrati epizodnu ulogu na šampionatu i stalno govori naciji da ne treba da se plaši potpunog neuspeha sa poslednjeg velikog turnira ove zemlje, Svetskog prvenstva 1994. godine, kada je ekipa bila poslednja od 24 tima i nije dala nijedan gol.

Ovo poslednje se verovatno neæe desiti, jer æe u napadu igrati 23-godišnji centarfor nemaèkog šampiona Verdera, Angelosa Haristeasa.

"Plasman na EP je ostvarenje sna i znam da smo sposobni da tamo pokažemo nešto više", rekao je popularni Hari.

Uz njega æe se u napadu naæi centarfor Panatinaikosa Dimitris Papadopulos. On je ove godine postigao 17 golova za svoj tim, i tako bio pvi strelac tima, sa kojim je osovojio prvenstvo i kup.

Papadopulosov glavni kvaliteti su postojanost i stalnost, jer golove nije davao u fazama.

EP neæe biti kraj letnjih obaveza za Papadopulosa, jer ga posle eura oèekuju Olimpijske igre u Atini, gde æe sve oèi domaæe javnosti biti uperene u 22-godišnjeg napadaèa, za koga se veruje da je naslednih starijih zvezda.

Jedna od glavnih zvezda ekipe je vezni igraè Stelios Janakopulos, koji je sedam puta uzastopno sa Olimpijakosom osvajao prvenstva, a na isteku ugovora je prešao u Bolton.

Pošto veruje da se dokazao na klupskom nivou, Janakopulos sada želi da ostavi traga na Evropskom prvenstvu.

"Biæe jako teško, ali mi æemo igrati najbolje što možemo. Došli smo da igramo ozbiljan fudbal", rekao je igraè pošto je njegov tim obezbedio uèešæe na EP posle šest uzastopnih pobeda.

Ni on se neæe zadovoljiti samo nastupom na velikom takmièenju, kao što je bio sluèaj sa njihovim prethodnicima 1980. i 1994. godine.

"Imamo iskusne igraèe, koji su igrali protiv najboljih u Evropi i mogu da ih pogledaju u oèi bez straha", istakao je Janakopulos.

Golmani: 1-Antonis Nikopolidis (Panatinaikos), 12-Kostas Èalkijas (Panatinaikos), 13-Fanis Katergiannakis (Olympiakos Piraeus)

Defenders: 5-Traianos Dellas (AS Roma, Italy), 18-Yannis Goumas (Panatinaikos), 2-Jurkas Seitaridis (Panatinaikos), 14-Takis Fisas (Benfika), 4-Nikos Dabizas (Lester), 3-Stelios Venetidis (Olimpijakos), 19-Mihalis Kapsis (AEK)

Vezni red: 21-Kostas Katsuranis (AEK), 6-Angelos Basinas (Panatinaikos), 7-Teodoros Zagorakis (AEK), 16-Pantelis Kafes (Olimpijakos), 23-Vasilis Lakis (AEK), 10-Vasilis Cartas (AEK), 17-Jorgos Jorgijadis (Olimpijakos), 8-Stelios Janakopulos (Bolton), 20-Jorgos Karagunis (Inter)

Napad: 22-Dimitrios Papadopulos (Panatinaikos), 15-Zisis Vrizas (Fiorentina), 9-Angelos Haristeas (Verder), 11-Demis Nikolaidis (Atletiko Madrid)

XS
SM
MD
LG