Linkovi

Italija - 2004-06-12


Najbolji fudbaleri Italije su medju favoritima na Evropskom prvenstvu, koje u subotu poèinje u Portugalu.

Uzima se kao zdravo za gotovo da æe Italija imati jednu od najboljih odbrana na EP, a jedan od onih koji garantuje tako nešsto je i centralni defanzivac Alesandro Nesta.

Nesta dobro kontroliše loptu, na èemu mogu da mu pozavide mnogi vezni igraèi ili napadaèi, a pregled igre kada izlazi iz odbrane takodje je kod njega na visokom nivou.

Nesta veæ ima 58 utakmica za reprezentaciju, koja se veæ odavno oslanja na njegove moguænosti.

Rodjen je u Rimu, kao školarac potpisao je za Romu, a debitovao u martu 1994. godine, šest dana pre nego što je napunio 18 godina.

U A reprezentaciji se prvi put pojavio sa 20 godina, na kvalifikacionom susretu sa Moldavijom u oktobru 1996. godine.

Nakon odliènih partija na poèetku Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, pokidao je ligamente i morao je da se vrati kuæi.

Ali, bio je stub odbrane na EP 2000. godine kada je Italija bila srebrna. Na SP u Japanu i Južnoj Koreji bilo je više nego oèigledno koliko italijanska odbrana zavisi od njega. Italijani jesdnostavno nisu bili isti kada je on izašao zbog povrede.

Na drugoj strani, u napadu, Italija ima Kristijana Vijerija, koji stalno pokazuje da ne uživa u fudbalu kada ga igra u klubu - Interu iz Milana.

Ali, potpuno je druga prièa kada obuèe reprezentativni dres. Sa Franèeskom Totijem koji obezbedjuje veliki broj lopti za njega, Vijeri ima sve što mu treba.

Vijeri je rodjen u Bolonji, ali je odrastao u Australiji.

Za sada, za sedam godina u reprezentaciji i pet sezona u Iteru Vijeri nema trofej.

U 39 utakmica za reprezentaciju postigao je 22 gola, što je prosek na najvišem nivou.

Nakon što je debitovao 1997. godine protiv Moldavije i postigao gol, Vijeri je bio prvi napadaè Italije, ali relativno mali broj utakmica proizilazi iz èinjenice da je èesto imao problema sa povredama.

Franèseko Toti je igraè na koga se u svakom segmentu oslanjaju Italijani. On više nije obeæavajuæi mladi igraè, veæ žila kucavica celog tima.

Toliko toga zavisi od toga da li Toti može da pruži maksimum u svakom meèu u Portugalu, da nije preterivanje reæi da ako Toti ne uspe, neæe uspeti ni Italija.

Italijanski selektor Djovani Trapatoni izgradio je èitav tim oko Totija, dao mu je dozvolu da igra u omiljenoj ulozi - iza dva napadaèa.

To Totiju pruža moguænost da se kreæe gde god želi i da ide koliko god želi daleko da bi došao do lopte i stvorio priliku. To je uloga koja mu stoji kao salivena, jer mu pruža moguænost da dribla, i da stvori prostor za njegove odliène šuteve sa distance.

Ipak, takva uloga "Toticentrièna" je rizièna, jer šta æe se desiti ako Toti bude povredjen ili bude imao problema zbog kartona?

Selektor Trapatoni je najuspešniji klupski trener Italije u moderno doba, ali æe tek posle EP biti doneta presuda o njegovim sposobnostima kao šefa struènog štaba reprezentacije.

Trapatoni ima sedam titula u Seriji A i brdo trofeja iz Kupa.

Sastav Italije za Evropsko prvenstvo u Portugalu:

Golmani:

1-Djanluidji Bufon (Juventus), 12-Franèesko Toldo (Inter Milan), 22-Andjelo Peruci (Lacio);

Odbrana:

2-Kristijan Panuæi (Roma), 5-Fabio Kanavaro (Inter Milan), 13-Alesandro Nesta (Milan), 19-Djanluka Zambrota (Juventus), 3-Masimo Odo (Lacio), 6-Mateo Ferari (Parma), 23-Marko Materaci (Inter Milan), 15-Djuzepe Favali (Lacio);

Vezni red:

21-Andrea Pirlo (Milan), 4-Kristijano Zaneti (Inter Milan), 20-Simone Perota (Kjevo Verona), 8-Djenaro Gatuzo (Milan), 14-Stefano Fjore (Lacio), 16-Mauro Kamoranezi (Juventus);

Napad:

10-Franèesco Toti (Roma), 18-Antonio Kasano (Roma), 9-Kristijan Vijeri (Inter Milan), 11-Bernardo Koradi (Lacio), 17-Marko Di Vajo (Juventus), 7-Alesandro Del Pjero (Juventus);

XS
SM
MD
LG