Linkovi

Švajcarska - 2004-06-12


Švajcarska fudbalska reprezentacija poslednjih godina postiže solidne rezultate, tako da više nije medju autsajderima i svaka ekipa æe morati dobro da se pripremi ako želi da osvoji bodove u duelu sa njom.

Švajcarska æe se na predstojeæem Evropskom šampionatu u Portugalu takmièiti u grupi B sa Hrvatskom, Francuskom i Engleskom.

Skorašnji uspon švajcarskog fudbala poèeo je kada je 2001. godine došao selektor Jakob Kun, koji je prekinuo tradiciju da nacionalnu selekciju vode stranci. Ubrzo se pokazalo da je njegov izbor pun pogodak.

Švajcarska je završila takmièenje u kvalifikacijama na prvom mestu, ostavljajuæi iza sebe "favorite na papiru", kao što su Rusija i Irska.

Osnovne karakteristike igre ove reprezentacije su upornost, motivisanost i želja za dokazivanjem. Ekipa je kompaktna, èvrsta, uigrana i, što je najvažnije, nema mnogo oscilacija u igri.

Švajcarska "boluje" od hroniènog nedostatka fudbalera svetske klase. Kao posebna slabost mogla bi da se istakne igra krila, dok ni golman Jerg Štil ne uliva naroèito poverenje.

Ipak, reprezentacija Švajcarske, bez obzira na odredjene mane, ne sme da se potceni.

Švajcarci su prvu utakmicu koju igraju protiv Hrvatke oznaèili kao kljuènu i ona æe odrediti da li je nastup na Evropskom šampionatu bio uspešan ili ne.

Naravno, dobar rezultat u Portugalu bio bi im veliki podstrek za EP 2008. godine, koje organizuju zajedno sa Austrijom.

Selektor Švajcarske Jakob Kun vratio je ovu zemlju na fudbalsku kartu Evrope. On je posle 12 godina, 2001. godine preuzeo selekciju od stranih trenera i uspeo da ekipu dovede do evropskog šampionata.

Kun (60) je bio igraè sredine terena koji je 60-tih i 70-tih odigrao 64 utakmice za reprezentaciju. Osvojio je sa Cirihom šest titula u šampionatu i pet nacionalnih kupova.

"Veoma je važno da tim i cela reprezentacija rade zajedno i razumeju se. Svako treba da zna šta gde mu je mesto. To je težak posao, ali i naèin da se dodje do uspeha", kazao je Kun.

On je trener i mladjih kategorija, selekcija do 17 i 21. godine, a prošlog novembra produžio je ugor sa Švajcarskom fudbalskom federacijom do Svetskog kupa 2006. godine.

U svakom sluèaju, Kun je pripremio tim da iznenadi protivnike. Uskoro æe se videti da li æe Švajcarci uspeti da se plasiraju u drugi krug, pored favorita kakve su reprezentacije Francuske, Engleske i Hrvatske.

Najpoznatiji igraè ove selekcije je Stefan Šapuiza (34), koji æe posle 15 godina okonèati reprezentativnu karijeru na Evropskom rvenstvu.

Debitovao je 1989. godine na utakmici sa Brazilom, kada je imao 19 godina, a odigrao je 99 meèeva u dresu reprezentacije i postigao 21 gol.

Šapuiza je veæ nacionalni heroj. Najavio je odlazak iz nacionmalne selekcije, ali i to da se nada da æe još godinu dana ostati u klubu Jang bojs.

On je jedan od èetvorice fudbalera u reprezentaciji koji su uèestvovali na Evropskom prvenstvu 1996. godine i koji mogu da se pohvale zavidnim iskustvom na medjunarodnoj sceni.

Ovaj fudbaler bio je èlan nemaèke Borusije kada je 1997. godine osvojila Ligu šampiona. Inaèe, igrao je za Lozanu pre nego što je 1992. godine otišao u Dortmund. Vratio se u Švajcarsku 1999. godine, kada se pridružio Grashopersu, a poslednje dve godine proveo je u ekipi Jang bojs.

sastav:

golmani: 23- Fabris Borer (Grashopers), 12 - Paskal Cuberbiler (Borusija Menhengladbah), 1 - Jerg Štil (Bazel)

odbrana: 3- Bruno Berner (Frajburg), 2- Bernt Has (VBA), 4- Stefan Anšo (Liverpul), 20- Patrik Miler (Olimpik Lion), 5- Murat Jakin (Bazel), 13- Marko Cvisig (Bazel), 17- Kristof Špiher (Grashopers), 14- Ludovik Manjin (Verder)

sredina terena: 7- Rikardo Kabanas (Grashopers), 16- Fabio Selestini (Olimpik Marselj), 8- Rafael Viki (Hamburg), 18- Benjamin Hugel (Bazel), 10- Hakan Jakin (Štutgart), 19- Trankilo Barneta (Sen Galenn), 6- Johan Fogel (PSV Ajndhoven)

napad: 11- Stefan Šapuiza (Jang Bojs), 9- Aleksandar Frej (Ren), 21- Milaim Rama (Tun), 15- Danijel Gigaks (Cirih), 22- Johan Fonlanten (PSV Ajndhoven)

XS
SM
MD
LG