Linkovi

Èeška - 2004-06-12


Fudbalska reprezentacija Èeške je jedna od selekcija koje æe na Evropskom prvenstvu u Portugalu igrati važnu ulogu i koja je po mnogima i kandidat za titulu.

U grupi D favorizovane ekipe poput Nemaèke i Holandije imaæe težak posao da osvoje bodove u duelima sa ovom reprezentacijom.

Èeški fudbal ima dugu tradiciju u kojoj je bilo velikih trofeja. Èesi su, tada kao Èehoslovaèka 1976. godine na Evropskom prvenstvu osvojili titulu, pošto su u finalu, posle jedanaesteraca, savladali Nemaèku. Za revanš Nemci su morali da saèekaju 20 godina, a onda su ih na "Vembliju" (1996) porazili sa 2:1.

Usledila je mala kriza, pa ih nije bilo na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj i na SP u Koreji i Japanu 2002. godine, dok na EP 2000. nisu uspeli da prodju takmièenje po grupama.

Èini se da im mnogo više odgovaraju evropska prvenstva od svetskih.

Kada su saznali sa kojim su ekipama u kvalifikacijama za Portugal, malo ko je oèekivao da æe Èesi da se prošetaju kroz svoju grupu. Iza sebe je ostavila Holandiju, Austriju, Belorusiju i Moldaviju.

Èeška ima nešto više od 10 miliona stanovnika i oko 330.000 registrovanih fudbalera. Fudbalski savez ove zemlje osnovan je 1901, godine, a sada u 3.958 klubova igra 1.658 profesionalnih igraèa.

Na Evropskom prvenstvu u Portugalu odbrana Èeške neæe biti jaèi deo tima, medjutim, to æe nadoknaditi odliènim veznim redom i vrlo dobrim napadom. Kao najpoznatije ime "na sredini terena" istièe se Pavel Nedved, koji ima perfektan pregled igre i taènim pasovima gradi napade, a razornim šutom postiže golove. Pored toga, on trèi i bori se svih 90 minuta utakmice.

U napadu "najjaèe oružje" Èeha trebalo bi da bude "div" iz Dortmunda Jan Koler. Ovaj igraè svojom visinom i snagom razgræe svaku odbranu. "Veliki Èeh" podjednako dobro igra glavom i nogom, a pri tome je i dosta brz za fudbalera njegovih dimenzija.

Šanse Èeške u Portugalu nisu loše. Nemaèka i Holandija imaju jake ekipe, ali oni igraju vrlo dobar fudbal i ne bi trebalo da imaju veæih problema da se plasiraju u drugi krug.

Nemci su protiv Rumunije, kada su u pripremnoj utakmici izgubili sa 1:5, pokazali kakvo im je stanje u reprezentaciji, dok su im Holandjani "stara mušterija". Prema tome, najveæi problem Èeha mogla bi da bude Letonija, o kojoj se malo zna, a koja je svoju snagu pokazala protiv Turske.

Èešku reprezentaciju vodi Karel Brikner, tener za koga je malo reæi da ne voli da gubi. Od kada je u decembru 2001. godine preuzeo nacionalnu selekciju bilo je malo razloga za to, jer je njegov tim od 22 utakmice samo dva puta bio poražen.

On je konsilodovao ekipu i došao do formule koja donosi uspeh, a koja bi mogla da se opiše kao spoj solidne odbrane, brzog napada i malo sreæe.

"Mrzim da gubim, nije važno gde i kada", rekao je 64-godišnji Brikner, koji oèekuje da æe Èeška sigurno proæi takmièenje po grupama na šampionatu u Portugalu.

Najviše se ocekuju od najboljeg fudbalera Evrope Pavela Nedveda. Ovaj igraè sredine terena mnogo puta je pokazao zašto ga njegovo neumorno trèanje, precizno dodavanje i sigurna završnica èine jednim od najzahvalnijih igraèa današnjice.

Ipak, èeška javnost mu nije uvek bila naklonjena. On je optužen za slabe uspehe reprezentacije i posebno za eliminaciju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2002. godine.

Nedved nije odustao, tako da æe ovaj 31-godišnji fudbaler predvoditi èeške fudbalere u njihovom pokušaju da osvoje titulu.

"Imamo tešku grupu u kojoj nekoliko ekipa može da pobedi. Medjutim, mislim da imamo dobre šanse u Portugalu, bez obzira što æemo na startu igrati protiv dva bivša šampiona Evrope, Holandije i Nemaèke", istakao je igraè italijanskog Juventusa.

Pavel Nedved je pomogao Sparti iz Praga da osvoji tri titule i zatim se 1996. godine preselio u Italiju. Sa Lacijom je osvojio Kup pobednika kupova, a onda je za 49 miliona dolara prešao u torinski Juventus, gde je zamenio Zinedin Zidana.

Ovaj transver nije naišao na oduševljenje navijaèa koji su ga "pozdravili" natpisima "Više kose, manje talenta", ali to se brzo promenilo. Nedved je sada poznat po nadimcima "Plavi andjeo" i "Èeška furija".

"Kada bih mogao, stavio bih sve nagrade i priznanja koje sam do sada dobio u torbu i zamenio bih za titulu evropskog šampiona", kazao je Nedved.

Još jedan igraè èeške reprezentacije više od bilo èega želi trijumf na Evropskom prvenstvu. Karel Poborski ne bi imao ništa protiv da dugu internacionalnu karijeru kruniše osvajanjem titule.

Igrao je za èeške Budjovice, Slaviju iz Praga, pa onda za Benfiku, Lacio, Manèester Junajted i nije bilo važno u kom je timu, jer je uvek predstavljao istu veliku opasnost sa desnog krila.

Najveæe uspehe postigao je u Manèesteru i u to vreme je izjavljivao da je ponosan što je jedini èeški fudbaler u istoriji, koji je osvojio titulu u Premijer ligi. Ipak, prošle sezone vratio se u Slaviju iz Praga, koja je sa njim lako trijumfovala u nacionalnom šampionatu.

Poborski (32) verovatno poslednji put uèestvuje na jednom velikom takmièenju i zbog toga želi još jednom da se dokaže.

"Ne mogu da razmišljam o drugim stvarima, osim o pobedi", rekao je fudbaler koji je za nacionalnu selekciju odigrao 92 utakmice.

Na Evropskom prvenstvu u Portugalu, Èeška æe nastupiti u sledeæem sastavu:

golmani: 16-Jaromir Blažek (Sparta), 1-Peter Èeh (Ren), 23-Antonin Kinski (Saturn)

odbrana: 5-Rene Bolf (Banjik), 2-Zdenjek Grigera (Ajaks), 17-Tomaš Hubšman (Sparta Prag), 6-Marek Jankulovski (Udineze), 13-Martin Jiržanek (Redjina), 3-Pavel Mareš (Zenit), 22-David Rozenal (Briž), 21-Tomas Ujfaluši (Hamburg)

Vezni red: 4-Tomaš Galašek (Ajaks), 11-Pavel Nedved (Juventus), 20-Jaroslav Plašil (Monako), 8-Karel Poborski (Sparta Prag), 10-Tomas Rosicki (Borusija Dortmund), 7-Vladimir Šmicer (Liverpul), 19-Roman Tice (Minhen 1860), 14-Stepan Vahoušek (Olimpik Marselj)

napad: 15-Milan Baroš (Liverpul), 18-Marek Hajnc (Banjik), 9-Jan Koler (Borusija Dortmund), 12-Vratislav Lokvenc (Kajzerslautern)

XS
SM
MD
LG