Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040611/capt.wxab10506111543.ronald_reagan_wxab105.jpg">Amerika rekla poslednje zbogom svom 40. predsedniku Ronaldu Reganu - 2004-06-11


Bio je to trenutak seæanja i velièanja života èoveka koji je imao ogroman uticaj na svoju zemlju i svet.

“Ronald Regan pripada sada veènosti, a mi bismo više voleli da je ješ uvek medju nama...“

Tim reèima se amerièki predsednik Buš obratio okupljenima u katedrali u ime amerièkog naroda.

”Na kraju je, verujuæi u našu zemlju i kroz ljubav prema njoj, postao trajni simbol naše nacije.“

Komemoratvnoj službi su prisustvovala i 4 bivša predsednika SAD, koji su jedan pored drugoga, sa suprugama, bili smešteni nadomak kovèega prekrivenog amerièkom zastavom. Bivši predsednik Džordž Buš stariji, koji je bio potpredsednik u Reganovoj adminsitraciji pre no što je i sam preuzeo predsednièki mandat, podelio je sa prisutnima svoje uspomene na Ronalda Regana:

“Kao njegov potpredsednik, tokom osam godina nauèio sam više od Ronalda Regana nego od bilo koga drugog u svom javnom životu. Nauèio sam, svi smo od njega nauèili, šta znaèi dobrota. Takodje sam nauèio šta znaèi hrabrost.“

Medju desetinama stranih lidera -- ukljuèujuæi bivše šefove država i vlada koji su usko saradjivali sa predsednikom Reganom -- bila je i njegova neumorna ideološka saveznica, Margaret Taèer. U skladu sa Reganovom željom, koju je izrazio davno pre svoje smrti, da Margaret Taèer bude govornik na njegovoj sahrani, lejdi Taèer je snimila svoj oproštajni govor koji je emitovan na sveèanosti jer je zbog bolesti bila previše slaba da ga održi uživo. Prema njenim reèima, Amerika je izgubila jednog velikog predsednika, a ona -- dragog prijatelja.

“Pokušao je da zaceli slomljeni duh Amerike, da obnovi snagu slobodnog sveta i da oslobodi robove komunizma.“

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbaèov je sedeo pored lejdi Taèer dok se katedralom orio njen oproštajni govor. A Brajan Malruni, bivši kanadski premijer, rekao je okupljenima da je njegov stari prijatelj inspirisao Kanadu i preobrazio svet.

“Došao je trenutak da kažem ”o revoar“ nadarenom lideru, istorijski važnom predsedniku i dobrom èoveku.“

Nensi Regan, okruženu svojom decom, više puta su govorici pomenuli kao odvažnu suprugu koja se deset godina borila sa alchajmerovom bolešæu koja je postepeno pomraèila Reganov um. Obratio joj se i episkopelijanski sveštenik i bivši amerièki senator, Džon Denfort:

“Gospodjo Regan, delili ste svog supruga sa svim nama i zato smo vam zauvek zahvalni.“

Zvona su propratila iznošenje Reganovog kovèega iz katedrale. Crkvena zvona su se oglašavala i širom Amerike dok su posmrtni ostaci 40. amerièkog predsednika prebacivani u vazduhoplovnu bazu Edvards na putu ka poslednjoj destinaciji u mestu Simi veli u Kaliforniji.

XS
SM
MD
LG