Linkovi

10.juna 1963. predsednik Kenedi najavio mirovnu strategiju - 2004-06-10


10. juna 1963. godine, amerièki predsednik Džon Ficdžerald Kenedi saopštio je tokom govora povodom dodele diploma na Amerièkom univerzitetu u Vašingtonu, da æe Sjedinjene Države, Britanija i Sovjetski Savez zapoèeti pregovore sa ciljem da se zabrane nuklearne probe u atmosferi. Kenedi je dodao da se nada da æe njegova ”mirovna strategija“ dovesti do sveobuhvatnog nuklearnog razoružanja:

"Totalni rat nema smisla u eri u kojoj velike sile imaju velike i relativno dobro èuvane nuklerne potencijale i odbijaju predaju bez korišæenja takvog oružja. Takav rat nema smisla u eri u kojoj samo jedna nuklearna bojeva glava sadrži gotovo deset puta više eksplozivne snage od celokupnog eksploziva kog su upotrebile saveznièke vazduhoplovne snage tokom Drugog svetskog rata. Nema smisla u eri u kojoj bi smrtonosni otrovi, oslobodjeni u nuklearnom sukobu, mogli da se kroz vetar, vodu zemljište i biljke prenesu u udaljene delove zemaljske kugle i nanesu štetu buduæim generacijama."

Govor koji je predsednik Kenedi održao 10. juna 1963. ulio je nadu žiteljima Amerike da æe doæi do otopljavanja odnosa u Hladnom ratu.

XS
SM
MD
LG