Linkovi

Sporazum o iraèkoj miliciji - 2004-06-10


Iraèki privremeni premijer, Ijad Alavi, izjavio je da je postignut sporazum, kojim se predvidja ukidanje veæine nezavisnih milicija. Alavi je rekao da ta odluka predstavlja “ poèetak uspostavljanja vladavine zakona” u Iraku. Velika veæina od oko 100.000 pripadnika milicija ukljuèiæe se u civilni život ili æe biti integrisani u jednu od državnih bezbednosnih službi, kao što su iraèke oružane snage, iraèka policija ili snage bezbednosti kurdskih regionalnih vlasti. Oni koji izaberu da postanu civili dobiæe radnu obuku i druge beneficije. Zamenik predstavnika u amerièkom državnom sekretarijatu, Adam Ereli, rekao je da to saopštenje “govori u prilog buduænosti Iraka.”

“To je važan korak u pravcu nacionalnog pomirenja i jaèanja sposobnosti Iraka da obezbedi svoju vlastitu sigurnost, što je cilj, koji je nam je svima na umu, dok se Irak sprema da preuzme potpuni suvernitet, koji bi delotvorno upražnjavao nad svojom teritorijom,” rekao je Ereli.

Milicije su povezane sa Kurdistanskom demokratskom strankom, Patriotskim savezom Kurdistana, Iraèkim nacionalnim kongresom, Iraèkim Hazbolahom i Iraèkom komunistièkom strankom. Jedan važan izuzetak je takozvana Mahdijeva vojska ekstremnog šiitskog sveštenika Moktade al- Sadra. Ta vojska napada kaolicione snage i zauzima svete objekte. Ereli je rekao da Sadr “ operiše van zakona”.

”Vodjeni su razgovori izmedju Moktade al-Sadra i šiitiskih zvaniènika u Iraku, u nastojanju da se ukloni prisustvo milicija u vladinim ustanovama, da one polože oružje, a da oni elementi Sadrove milicije, koji su optuženi i osudjeni za zlodela, budu izvedeni pred lice pravde,“ rekao je Ereli.

Taèan datum za rasformiranje milicija dogovorili su medjusobno sami Iraèani. Zamenik predstavnika Državnog sekretara, Ereli, rekao je da je reè o sporazumu koji kaolicija može da prihvati.

XS
SM
MD
LG