Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.cnn.com/2001/fyi/news/05/22/taleban.hindus/afghan.kabul.kandahar.jpg">Crvenom Krstu dozvoljena poseta zatvoru u Kandaharu - 2004-06-09


Amerièka vojska saopštila je da æe dozvoliti predstavnicima Meðunarodnog komiteta Crvenog krsta da posete jednu zatvorsku ustanovu u Avganistanu, u koju je prethodno bio zabranjen pristup. Dopisnik «Glasa Amerike» Ajaz Gul, izveštava iz susednog Pakistana da je dozvola izdata zbog onoga što je u meðuvremenu postalo jedno od najspornijih pitanja u ratu protiv terorizma, koji predvode SAD.

Zahtev «Crvenog krsta» da njegovi predstavnici posete zatvor u provinciji Kandahar, kojim upravljaju amerièke snage poslat je prošlog meseca, a odluka da se zahtev odobri objavljena je tek u sredu, posle novih tvrdnji da su stražari tukli i seksualno zlostavljali neke od avganistanskih zatvorenika. Portparol amerièke vojske u Kabulu, potpukovnik Taker Menseger, saopštio je novinarima odluku, koju je doneo vrhovni vojni zapovednik amerièke vojske u Avganistanu.

«Komandant združenih snaga u Avganistanu, general-pukovnik Dejvid Barno, odluèio je da dozvoli predstavnicima Meðunarodnog komiteta Crvenog krsta da posete zatvorsku ustanovu u Kandaharu. Detalje posete zajednièki æe utvrditi predstavnici 'Crvenog krsta' i radne grupe združenih koalicionih snaga».

Upitan zbog èega je general-pukovniku Barnou trebalo tri nedelje da odobri zahtev, potpukovnik Menseger rekao je da je bilo potrebno pažljivo razmatranje.

«To nije nešto što se moglo razmotriti napreèac… Meðunarodni Crveni krst, koalicija i narod Avganistana – koji su centar stabilnosti i naših vojnih operacija ovde – imaæe više koristi od odmerene, duže razmatranu odluke, i mi stojimo iza toga»

Meðunarodni Crveni krst je jedina spoljna organizacija kojoj amerièka vojska dozvoljava da poseti njene zatvore, iako je vojska prethodno zabranila inspektorima Crvenog krsta u Avganistanu da posete glavni amerièki pritvorski centar u vazdušnoj bazi u Bagramu, severno od avganistanske prestonice.

Neke organizacije za zaštitu ljudskih prava pozvale su vojsku da i drugim nezavisnim posmatraèima dozvoli pristup amerièkim zatvorima u Avganistanu. Kritièari nisu zadovoljni politikom Crvenog krsta da ne objavljuje javno rezultate svojih inspekcija.

Pitanje zlostavljanja zatvorenika postalo je veoma osetljivo za amerièku Vladu i vojsku posle objavljivanja fotografija na kojima se vide amerièki èuvari kako tuku i seksualno zlostavljaju zatvorenike u zatvorima u Iraku. Neki Avganistanci koji su bili u amerièkom pritvoru kažu da su imali slièan tretman, ali predstavnici amerièke vojske odbijaju da komentarišu te optužbe, dok se ne završi interna vojna istraga.

XS
SM
MD
LG