Linkovi

Prolazak Venere - 2004-06-08


Zemlja, Venera i Sunce se samo dva puta, tokom svakih 100 godina, tako meðusobno postave da je sa Zemlje moguæe posmatrati prolazak Venere ispred sunèevog diska. Prethodni prolazak dogodio se davne 1874-e i 1882-e godine.

Današnji dogaðaj najbolje je bilo pratiti u regionu Bliskog Istoka, gde su se okupili astronomi iz svih krajeva sveta. Od podnožja piramida u Gizi i metereološkog centra u Kairu, pa sve do atinskog Partenona, ljubitelji svemira i astronomi uperili su svoje teleskope put Sunca.

Ipak, posmatraèi u Sidneju, u Australiji, bili su prvi koji su videli današnji dogaðaj, koji za njih ima poseban znaèaj pošto je britanski istraživaè Džejms Kuk otkrio australijski kontinet, kada se u 17-om veku vraæao sa Tahitija gde je posmatrao tadašnji prolazak Venere ispred Sunca.

Današnji dogaðaj je, osim kao prirodna zanimljivost, bio znaèajan i zbog toga što je nauènicima pružio priliku da provere taènost takozvane «astronomske jedinice» odnosno rastojanja izmeðu Sunca i Zemlje – koje se meri pomoæu paralakse u odnosu na 3 nebeska tela.

XS
SM
MD
LG