Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/rtv_18jul01_italy_security_G8_150.jpg"> Italijanska policija uhapsila dvojicu stranaca osumnjièenih za povezanost sa Al-kaidom - 2004-06-08


Italijanska policija je kasno sinoæ, u Milanu, uhapsila dvojicu osumnjièenih islamskih ekstremista, a za jednog od njih se misli da je stojao iza bombaških napada 11. marta u Madridu. Ministar inostranih poslova Djuzepe Pisano odao je priznanje pripadnicima bezbednosti rekavši da je tom operacijom, barem za sada, onemoguæena jedna opasna teroristièka grupa, povezana sa Al-kaidom. On je dodao da je ta akcija bila rezultat medjunarodne saradnje.

Za jednog od uhapšenih, 33-godišnjeg Rabeija Osmana Ahmeda, poznatog po nadimku ”Mohamed Egipæanin“ iako je rodom Marokanac, smatra se da je igrao aktivnu ulogu u planiranju pomenutih napada. Policija je saopštila da je on bio u bliskoj vezi sa vodjom zavere, Serhaneom ben Abdelmadžidom Fakretom, jednim od sedmorice terorista koji su se razneli eksplozivom kada ih je policija opkolila u jednom stanu nedaleko od Madrida. Takodje se veruje da je Mohamed Egipæanin bio povezan sa Amerom Azizom, koji se po mišljenju vlasti nalazi na èelu vojne strukture Al-kaide u Evropi. Italijanska policija ga je uhapsila na osnovu poternice koji je izdao španski sudija Huan del Olmo, šef istrage o napadima u Madridu. Drugi uhapšeni je Palestinac Jahja Pajumi, vlasnik stana izdatog Mohamedu Egipæaninu. Obojica su optužena za medjunarodni terorizam.

Hapšenjima u Italiji prethodila je tromeseèna zajednièka istraga antiteroristièkih snaga i italijanskih obaveštajnih službi, u okviru šire medjunarodne policijske operacije. Sliène policijske akcije sprovedene su i u Belgiji, Francuskoj i Španiji. U Belgiji je uhapšena jedna osoba.

Italijanske antiteroristièke snage snažno su pojaèale svoju aktivnost posle teroristièkih napada na Sjedinjene Države, 11. septembra 2001. godine, što je samo prošle godine dovelo do hapšenja više od 70 osumnjièenih.

XS
SM
MD
LG