Linkovi

Terorizam u Saudijskoj Arabiji - 2004-06-07


U Saudijskoj Arabiji u toku je potera za teroristima koji su poveli nekoliko desetina stranaca kao taoce, posle prepada 30. maja na stambeni kompleks u Kobaru, u kome žive stranci zaposleni u velikim zapadnim naftnim firmama. Prepad je okonèan sledeæeg dana, pošto su saudijski specijalci munjevitom akcijom zauzeli kompleks. U toj akciji dvadeset dvoje ljudi je poginulo, a na desetine ranjeno. Vodja otmièara je uhvaæen, ali su trojica terorista uspela da umaknu.

U saopštenju koje je na internetu navodno objavila Al-kaida, preuzeta je odgovornost za otmicu talaca i obeæani novi napadi na, kako je reèeno, ”nevernike.“ U drugom saopštenju, Abdulaziz al-Mokrin, za koga se veruje da rukovodi operacijama Al-kaide u tom regionu, obeæava se da æe ostatak godine u Saudijskoj Arabiji biti težak i krvav.

Amerièki državni sekretar Kolin Pauel izrazio je oèekivanje da æe, posle ovih napada i pretnji novim krvoproliæem, saudijski lideri preduzeti energiènije antiteroristièke mere:

”Uveren sam da æe Saudijci, kao što treba da uèine i sve drige zemlje, udvostruèiti svoja nastojanja u smislu sprovodjenja zakona, u smislu razmene obaveštajnih informacija, onemoguæavanja protoka novca ka teroristima, uspostavljanja pograniènih kontrola i otkrivanja ko se sve nalazi u zemlji i iz kog razloga. Poslednjih meseci uèinili su mnogo toga, a oèekujem da æe uèiniti i više.“

Jedna od važnih antiteroristièkih akcija koje je Saudijska Arabija preduzela jeste obeæanje o primeni oštrih mera prema privatnim saudijskim dobrotvornim organizacijama koje finansiraju terorizam. Ta zemlja osniva komisiju koja æe upravljati svim privatnim saudijskim humaniranim akcijama u inostranstvu. Saudijske vlasti takodje rade na raspuštanju jedne od tih organizacija - Isdlamske fondacije Al-Haramein - koju su Sjedinjene Države oznaèile kao teroristièki front. To predstavlja krupan korak za saudijsku vladu u smislu preuzimanja kontrole nad protokom novca, što je od te zemlje uèinilo jednog od najveæih izvora finansija za teroriste.

Predsednik Džordž Buš je rekao: ”Ni jedna država ili region nisu poštedjeni teroristièke kampanje nasilja. Kako je rekao: ”Sve države nastaviæe svoj rat protiv terorista, gde god se oni okupljali, šta god planirali i kad god budu delovali.“

XS
SM
MD
LG