Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://thm-br1r2.search.vip.scd.yahoo.com/image/1687436311">Ijad Alavi: Devet velikih politièkih stranaka složilo se da rasformira 90 posto svojih vojnih krila - 2004-06-07


Oko 100.000 njihovih èlanova predaæe oružje ili æe biti ukljuèeni u formacije nove iraèke vojske i policije, saopštio je na konferenciji za novinare u Bagdadau novoizabrani iraèki premijer premijer Ijad Alavi. Danas potpisani sporazum trebalo bi da doprninese miru i stabilnosti u Iraku. Premijer Ijad Alavi je rekao da je proces razoružavanja loklanih milicija poèeo danas. Sporazm je prihvatilo 9 lokalnih politièkih struktura koje imaju svoje paravojne formacije.

Ministar unutrašnjih poslova Falah Alnakib je rekao da je uvjeren da æe te politièke grupe poštovati dogovor i da nema sumnje da æe se pripadnici loklanih milicija uspješno integrisati u irèko društvo. Meðu grupama koje su odbile sporazum je Mahdi Armija – šiitska paravojna formacija lojalna pobunjenom svešteniku Moktadi Al Sadru, koja je prije dva meseca pokrenula oružani ustanak protiv koalicionih trupa u Nadžafu i Kufi,

Kufa, gdje je danas, u eksploziji kod lokalne džamije, poginulo dvoje, a ranjeno najmanje devetoro Iraèana. Oèevici kažu da je do eksplozije došlo kada se zapalio dio džamije, u kojem su pristalice Moktade AL Sadra skladištile oružje i municiju. Amerièka armija je saopštila da u blizini džamije, u trenutku eksplozije, nije bilo amerièkih vojnika – a da su su pripadnici Mahdi Armije otvorili vatru na policajce i vatrogasce koji su pokušavali da pomognmu povrijeðenima. Pobunjenici, meðutim za eksploziju krive amerièke trupe.

Britanski šef diplomatije Džek Stro danas je upozorio da æe teroristi pokušati da poremete proces primopredaje vlasti u Iraku, ali je ocijenio i da je iraèki put ka demokratiji sada jasan. Stro je predstavnicima u donjem domu britanskog parlamenta danas rekao da se nada da æe se Savjet bezbjednosti vrlo brzo saglasiti o tekstu rezolucije o Iraku.

Optimizam britanskog šefa diplomatije, danas je pred novinarima koji prate samit 7 najrazvijenijih država i Rusije, podijelila savjetnica za nacionalnu bezbjednost amerièkog predsjednika Kondoliza Rajs.

Amerièki ambasador u UN Džon Negroponte najavio je da bi nakon današnjih konsultacija o tekstu rezolucije, kojima prisustvuje specijalni izaslanik generalnog sekretara za Irak Lakdar Brahimi, Savjet bezbjednosti veæ sjutra mogao da se izjasni o tom dokumentu.

Francuska je predložila amandmane na rezoluciju tražeæi da se jasno kaže da æe iraèka vlada morati da podrži svaku buduæu akciju multinacionalnih snaga pod amerièkim voðstvom, a i zvanièna Moskva – koja takoðe ima pravo veta u Savjetu bezbjednosti – pokazuje rezerve u odnosu i na najnoviji amerièko-britanski nacrt rezolucije. Pomoænik ruskog šefa diplomatije danas je poruèio da je da je Moskva zadovoljna promjenama u teksu nove amerièko-britanske rezolucije o Iraku, , ali da još ima neke rezerve prema tekstu dokumenta.

XS
SM
MD
LG