Linkovi

Terorizam u Iraku - 2004-06-06


Prelazna vlada æe 30. ovog meseca preuzeti suverenitet nad Irakom i nadgledati ministarstva i funkcionisanje iraèke države. Ipak, mnogo izazova preostaje. A nastavljaju se i napadi na koaliciju koju predvode Sjedinjene Države i iraèke civile. Jedna od nedavnih žrtava je trinaestogodišnji Ali Abas Muhamed. Deèak je obièno prodavao cigarete i bezalkoholna piæa u radnjici pored jednog hotela u Bagdadu. Pre nekoliko dana, u blizini je eksplodirala bomba postavljena u automobil i ubila ga. “Deèak je nedužan. Njegova krv æe pasti na one koji su ovo uèinili.Oni su krivci”, kaže Matam Sami, radnik u obližnjem hotelu. “Spasli smo se od Sadama Huseina, a sada su došli ovi teroristi.” Predsednik Džordž Buš je istakao da teroristi poput ovih koji su ubili Alija Abasa Muhameda neæe uspeti.

“Ubice znaju da je Irak centralni front u ratu protiv terora. Povratak tiranije u Irak bi ojaèao teroriste, doveo do novih bombaških napada, novih odsecanja glava i novog ubijanja nedužnih širom sveta”, rekao je amerièki predsednik, dodavši da koaliciju neæe zaustaviti nasilje i teror.

“Nasilje istièe èinjenicu da se slobodi u Iraku protive nasilnici koji žele neuspeh ne samo ove prelazne vlade, nego i ukupnog napretka prema slobodi. Stajaæemo uz iraèki narod i pobediæemo neprijatelje slobode i sve koji se protive demokratiji u Iraku”, rekao je amerièki predsednik. Volja Iraèana i koalicije koju predvode Sjedinjene Države je èvrsta. A, kako je rekao otac žrtve terorista, Alija Abasa Muhameda, “mi smo muslimani i bog æe nam dati prava koja zaslužujemo”.

XS
SM
MD
LG