Linkovi

Saudijska Arabija zatvara dobrotvorne organizacije koje finansiraju teroriste - 2004-06-05


Saudijska Arabija zatvara dobrotvorne organizacije koje finansiraju teroriste. Saudijci su formirali komisiju koja se bavi kontrolom privatnog dobrotvornog rada u inostranstvu. Adel Džubeir, spoljnopolitièki savetnik saudijske kraljevske porodice, tvrdi da æe sredstva i imovina svih dobrotvornih organizacija koje su finansirale inostrane projekte, sada biti predmet kontrole nove komisije koja æe spreèavatistavljanje sredstava teroristièkim organizacijama.

“Rešeni smo da uništimo to zlo. Odluèni smo da pohvatamo sve koji ga finansiraju, ili one koji ga ne shvataju ozbiljno i opravdavaju ga, na bilo koji naèin i u bilo kom obliku.“

Saudijske vlasti su rasformirale islamsku fondaciju Al Haramejn, takozvanu dobrotvornu organizaciju koju su Sjedinjene Države okarakterisale kao teroristièki front. Huan Zarate, zamenik pomoænika sekretara u amerièkom Sekretarijatu za finansije, kaže da su SAD i Saudijska Arabija zahtevale od Ujedinjenih nacija da se organizacija Al Haramejn i njen nekadašnji lider Akil Abdulaziz al Akil, oznaèe kao pomagaèi Al Kaide i drugih teroristièkih organizacija:

“Ove organizacije i pojedinci obezbedjivali su finansijsku, materijalnu i logistièku podršku mreži Al Kaide, Osami Bin Ladenu ili Talibanima, potpomagali su i olakšavali im izvodjenje zloèinaèkih napada na nedužne ljude i civilizovani svet.“

Napori koji se širom sveta èine da se uništi finansijska infrastruktura terora otežali su teroristièkim organizacijama da koriste ta sredstva za svoju delatnost i naterali ih da novac prebacuju manje sigurnim metodama. Do danas, 374 pojedinca i organizacije, oznaèeni su kao davaoci podrške teroristima. Kao razultat napora Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, zamrznuto je skoro 140 miliona dolara povezanih sa terorizmom.

"Nastavak zajednièkih napora Saudijske Arabije i naših saveznika širom sveta", rekao je zamenik pomoænika sekretara za finansije Huan Zarate, "vodiæe daljem uspehu finansijskog rata sa terorizmom. Nastaviæemo da presecamo kanale finansiranja svih koji podržavaju ili potpomažu terorizam... i privesti pravdi sve koji žele da nam naude."

XS
SM
MD
LG