Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_CIA_george_tenet_file_150.jpg">Direktor amerièke Centralne obaveštajne agencije Džordž Tenet podneo je ostavku - 2004-06-03


Predsednik Buš je ovo iznenadjujuæe saopštenje proèitao na travnjaku Bele Kuæe, pred polazak na put u Evropu.

«Džordž Tenet , direktor Centralne obaveštajne agencije predao je svoju pisanu ostavku».

Predsednik je rekao da se sastao sa Tenetom pre nego što je primio pismo, a šef CIA-e mu je rekao da podnosi ostavku zbog liènih razloga. Buš je rekao da je prihvatio njegovu ostavku, ali je naznaèio da je to uèinio sa žaljenjem.

«Rekao sam mu da mi je žao zbog toga što odlazi. On je sjajno obavio posao u ime amerièkog naroda».

Predsednik je opisao Teneta kao snažnog i odluènog, dodavši da je on dobro služio svom narodu i obaveštajnoj zajednici.

«On je bio snažan lider u ratu protiv terora, i veoma æe mi ne dostajati».

Džordž Tenet predvodio je CIU u jednom od njenih najtežih perioda. Agencija je bila kritikovana zbog obrade obaveštajnih podataka pre teroristièkih napada na Sjedinjene države 11. septembra 2001. godine, pošto je kvalitet prikupljenih informacija o iraèkom oružju za masovno uništavanje bio doveden u pitanje. Tenet je uživao ogromno poverenje predsednika, i lièno mu je dostavljao veæinu obaveštajnih podataka. Saopštavajuæi vest o Tenetovoj ostavci, predsednik Buš je dodao da æe raditi sa Džordžom Tenetom u preostalim nedeljama njegovog mandata i poželeo mu sve najbolje. Tenet æe ostati na svojoj poziciji do sredine jula, kada æe dužnost preuzeti njegov zamenik, dok predsednik ne bude imenovao novog direktora Centralne obaveštajne agencije, koga zatim treba da potvrdi Senat.

XS
SM
MD
LG