Linkovi

Petnaesta godišnjica Tiananmena - 2004-06-03


Ovog meseca se obeležava 15-ta godišnjica ugušivanja miroljubivih demonstracija na trgu Tiananmen u Pekingu i drugde u Kini od strane kineske vlade. 3 i 4 juna 1989, kineske trupe su ugušile prodemokratski protest i pobile stotine nenaoružanih demonstranta. Daleko veæi broj je uhapšen.

Od tog vremena, Kina je postigla veliki progres u otvaranju prema svetu. Medjutim, ta zemlja i dalje guši politièko disidenstvo. U martu ove godine, kineske snage bezbednosti su uhapsile tri istaknute disidentkinje, rodjake žrtava primene oštrih mera na trgu Tianamen. Te tri žene pripadaju grupi poznatoj kao ”Majke sa Tienanmena“ i zalažu se da kineske vlasti u potpunosti obelodane šta se desilo juna 1989. godine. Ding Zilin je jedna od uhapšenih. Njen 17-togodišnji sin je ubijen 1989 godine na trgu Tiananmen. “Kineska vlada može da razgovara sa drugim zemljama ili svetskim organizacijama”, rekla je ona jednom novinaru. “Medjutim, zašto vlasti ne mogu da razgovaraju sa nama, njihovim gradjanima - sa ljudima koje su upropastile? ”

Pomoænik amerièkog državnog seretara za pitanja demokratije, ljudska i radnièka prava, Lorn Krejner, ukazao je da je Kina jedna od glavnih zemalja koje krše ljudska prava:

“Vidite brojne, ozbiljne zloupotrebe i težnju da se guše ljudska prava u toj zemlji.”

Krejner je rekao da SAD “podržavaju one Kineze...koji nastoje da podstaknu strukturne reforme”:

“Neæemo videti bilo kakve promene preko noæi, ali dugoroèno gledano, ti procesi nude, možda, najbolju nadu za demokratsku Kinu.” Pritisak za promene u pravcu demokratije i zaštite ljudskih prava u Kini nastaviæe da raste.

XS
SM
MD
LG