Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/AP_bush_visit_peace_activists_Italy_02jun04_150.jpg">Italija uvodi opsežne mere bezbednosti uoèi posete predsednika Buša Rimu - 2004-06-02


Antiratni protesti u Rimu vremenski su se poklopili sa italijanskim nacionalnim praznikom Danom republike, ali nisu prijavljeni ozbiljniji incidenti. Demonstranti su nosili razvijene zastave mira u duginim bojama i skandiranjem poruèivali Bušu da se vrati kuæi. Amerièki predsednik stiže u italijansku prestonicu u petak. Predsednik Buš æe se sastati sa italijanskim liderima i posetiæe Ardeatinske peæine u kojima su nacisti pogubili 335 civila u Drugom svetskom ratu. On æe takodje imati i privatni sastanak sa Papom Jovanom Pavlom Drugim u Vatikanu. Njegova poseta vremenski se poklapa sa proslavom šezdesetogodišnjice oslobadjanja Rima od strane saveznika, 1944. godine. Buš je dva puta zvanièno posetio Rim , ali je ovo njegova prva poseta Italiji od kako je poèeo rat u Iraku. Papa Jovan Pavle Drugi snažno se protivio tom ratu, pre i nakon poèetka konflikta, ali su zvaniènici u Vatikanu saopštili da æe razgovori biti vezani za saradnju u obnovi suvereniteta te zemlje. Amerièki ambasador u Vatikanu Džejms Nikolson izjavio je da oèekuje da æe predsednik i Papa razmeniti mišljenja o Iraku, Bliskom Istoku i terorizmu. Premijer Italije Silvio Berluskoni izrazio je nadu da æe Italijani iskoristiti posetu predsednika Buša kako bi pokazali svoju zahvalnost za saveznièku pomoæ u ratu. Medjutim oèekuje se da æe se veliki broj Italijana pojaviti na ulicama kako bi protestovali protiv amerièke politike u Iraku. Masovne antiratne demonstracije za petak planiraju èitav niz antiglobalistièkih organizacija, Zeleni i Komunisti. Antonio Di Pijetro je bivši opštinski odbornik.

Di Pijetro je rekao da Italijani ne žele da imaju ikakve veze sa Bušovom admnistracijom. Italijani vole i poštuju Amerikance, kaže on, ali ne žele da gledaju kako se demokratija izvozi iz pomoæ rata, zato što nasilje samo stvara novo nasilje. Italijanske vlasti su mobilisale deset hiljada vojnika i policajaca kako bi obezbedili red i mir na ulicama. Amerièka ambasada u Rimu upozorila je Amerikance na moguæe nasilje i posavetovala ih da izbegavaju delove grada kroz koje æe prolaziti demonstranti. Medjutim, jedan od organizatora , lider Zelenih Alfonso Pekoraro Skanio, kaže da demonstracije neæe biti nasilne.

Organizatori su zamolili sve uèesnike da se uzdrže od nasilja. On je rekao da æe demonstranti , ukljuèujuæi i Zelene iz Sjedinjenih Država otiæi na groblje kako bi odali poèast Anglo – amerikancima koji su poginuli prilikom oslobadjanja Italije od fašista. Mi smo prijatelji sa Amerikancima, rekao je Di Pijetro, ali smo protiv rata i muèenja. Sudeæi prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja , 54% Italijana smatra da Bušova poseta dolazi u nepovoljnom trenutku. Mnogi Italijani misle da bi njihova vlada trebalo da povuèe svojih 2700 italijanskih vojnika iz Iraka.

XS
SM
MD
LG