Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="  http://www.photofile.com/Photos/Albums/NBA_Team_Logos_Album/images/Lakers_Logo_jpg.jpg">Lejkersi u finalu NBA plej-ofa - 2004-06-01


Posle godinu dana pauze, i èetvrti put u poslednjih pet sezona, Los Anðeles Lejkersi plasirali su se u finale NBA plej-ofa, u kome æe, poèev od nedelje, protiv Detroita ili Indijane, pokušati da osvoje 15. titulu šampiona u istoriji kluba. U šestoj utakmici finala Zapadne konferencije, Lejkersi su u svom "Stejpls Centru" pobedili Minesotu – 96:90 i tako ukupnim rezultatom 4-2 u seriji eliminisali tim, koji je ligaški deo sezone završio sa najboljim skorom na Zapadu.

Do devete pobede u svojoj dvorani u ovogodišnjem plej-ofu Lejkersi su došli tek u poslednjih 12 minuta, iako je poèetak susreta nagoveštavao lak i ubedljiv trijumf. Brajant je otvorio utakmciu monstruoznim zakucavanjem, Lejkersi u prvoj èetvrtini imali i 13 poena razlike, dok je Kevin Garnet, veæ polovinom "kvotera" imao dva penala i morao na klupu. Meðutim, u problema se liènim greškama, ubrzo su ušli i vedete domaæih, Kobi Brajant i Šakil O'Nil, koji je pritom skandalozno šutirao slobodna bacanja, na kraju promašivši 13 od ukupno 20 pokušaja. Minesota se polako oslobaðala pritiska i do poluvremena, do kada je O'Nil veæ imao èetiri penala, prišla na dva poena razlike.

Predvoðeni Garnetom, koji je završio meè sa 22 poena i 17 skokova, i Sprivelom, koji je ubacio 27 poena, "Vukovi" su u treæoj èetvrtini uspeli da povedu, u nekoliko navrata imali èetiri razlike i sa puno optimizma ušli u poslednju èetvrtinu, iako su drugi meè zaredom bili bez pomoæi startnog plejmejkera Sema Kasela. A onda se dogodilo nešto potpuno neoèekivano. Karim Raš, rezervista, koji je u prethodnih pet utakmica protiv Minesote postigao 11 poena, ubacio je tri od svojih šest trojki u poslednjoj èetvrtini i završio meè sa plej-of rekordom karijere – 18 poena. Šakil O'Nil je uprkos promašajima sa penala imao uèinak: 25 poena i 11 skokova, kobi Brajant je ubacio 20 poena, a Karl Meloun, uz po 10 poena i skokova imao i 7 asistencija.

Lejkersi su obezbedili trijumf i pružili priliku Filu Džeksonu da osvoji 10. šampionski prsten kao trener, èime bi postao najtrofejniji struènjak u istoriji svih timskih profesionalnih sportova. "Svakako da je sada pritisak na nama", rekao je Džekson pred duele sa Detroitom ili Indijanom u velikom finalu. "Imamo priliku da ostvarimo nešto jedinstveno, osvojimo èetvrtu titulu u pet godina. Moram da kažem da smo imali sreæe da igramo protiv oslabljene Minesote, koja je imala sjajnu sezonu, ostala bez nekih igraèa tokom nje, pre svega mislim na Sema Kasela, ali bili su veoma težak protivnik. Mi znamo da je za plasman u finale potrebna i sreæa, a mi smo je imali. Sada nam preostaje da to pretoèimo u titulu. Gledaæemo utakmicu izmeðu Detroita i Indijane, prilagodiæemo se tokom ove nedelje, odmoriæemo igraèe i dobro se pripremiti za utakmicu u nedelju", istakao je Džekson.

Njegov kolega Flip Saunders, rekao da je ponosan na svoje igraèe i da im je to kazao u svlaèionici. "Nismo nikad tražili izgovor. Odigrali smo dobru seriju i mislim da je mogla da bude još mnogo bolja da smo imali još jednog od naših plejmejkera, u smislu da imamo više igraèa. Uvek je teško kada se izgubi, pogotovo posle osam meseci napornog takmièenja, kada se juri neki cilj. Meðutim, samo jedan tim može do tog cilja. No, kao što sam rekao, ponosan sam na svoje igraèe, prešli smo veliki put posle sedam eliminacija u prvom kolu i sada kada smo osetili ovo, titulu želimo još više", zakljuèio je Saunders.

Tampa Bej izjednaèila na 2-2

U finalnoj seriji NHL plej-ofa, Tampa Bej Lajning uspela je da trijumfuje u Kalgariju i tako izjednaèi rezultat na 2-2. Gosti sa Floride postigli su jedini pogodak na utakmici poèetkom prve treæine i to preko Breda Rièardsa, koji je iskoristio "power play" pet-na-tri i realizovao dodavanje 40-godišnjeg veterana Dejva Andrejèuka. Junak pobede Tampe ipak je bio golman Nikolaj Kabibulin, koji je imao 29 odbrana i peti put u ovogodišnjem plej-ofu ostao nesavladan. Peta utakmica igra se u Tampi, sutra uveèe.

Eliminisane sestre Vilijams

Deveti dan Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu protekao je u znaku eliminacije obe sestre Vilijams. Najpre je Serena u duelu dva bivša šampiona, poražena od Dženifer Kaprijati sa 2:1, po setovima 6:3, 2:6 i 6:3 za sat i 40 minuta igre, da bi 6. nosilac Ruskinja Anastasija Miškina, za nešto više od jednog sata eliminisala Venus u dva seta – 6:3 i 6:4. Kaprijati i Miškina sastaæe su jednom polufinalu, dok æe u drugom igrati Argentinka Pola Suares, koja je sa 6:1 i 6:3 pobedila Mariju Šarapovu, i Elena Demntijeva, koja je bila bolja od Francuskinje Ameli Morezmo – 6:4 i 6:3.

XS
SM
MD
LG