Linkovi

Demokratija u Indiji - 2004-06-01


Kao rezultat nedavnih parlamentarnih izbora, Manmohan Sing, postao je novi indijski premijer. Sing je sedamdesetjednogodišnji ekonomista i manjinskoj verskoj sekti sika. On je èetvrti po redu premijer koji nije Hindus. Pre 13 godina, kao ministar finansija, Sing je reformisao socijalistièku ekonomiju Indije. Premijer Sing se sada nalazi na èelu koalicione vlade, koju predvodi Kongresna stranka, koja nije bilas na vlasti veæ više od osam godina. Pobeda koalicije Kongresne stranke izgleda da odražava stav miliona osiromašenih Indijaca, koji bi, kako oni smatraju, trebalo da imaju veæe koristi od rastuæe ekonomije. Predstavnik amerièkog sekretarijata za odbranu, Rièard Bauèer, rekao je da SAD oèekuju da saradjuju sa novom indijskom vladom. “Èestitamo Kongresnoj stranci na izbronom uspehu. Kao u svakoj dobro zasnovanoj demokratskoj zemlji, premijer Atal Behari Vadžpaji i njegova vlada prihvatili su odluku biraèa. Još jednput smo se osvedoèili koliko su snažni i duboki koreni indijske demokratije.”

Singova koalicija, poznata kao Ujedinjeni progresivni savez, obuhvata desetak politièkih stranaka. Nova vlada je obeæala da æe se usredsrediti na stvaranje novih radnih mesta i ulaganje u ruralne oblasti Indije.

Predstavnik amerièkog državnog sekretarijata, Bauèer, rekao je da SAD oèekuju da æe Indija raditi na ”pronalaženju zajednièke osnove u razrešenju dugogodišnjih razlika u gledištima, sa susednim Pakistanom:

“ Zadovoljni smo što vidimo da su dve zemlje potvrdile predanost tom procesu i da æe nastviti tim putem.”

SAD imaju “dobre odnose sa indijskim narodom” rekao je amerièki državni sekretar , Kolin Pauel, i “ Vašington ne vidi razlog da se takvi odnosi ne nastave i sa novom vladom.”

XS
SM
MD
LG