Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040531/thumb.bag10205311114.iraq_bag102.jpg"> Krši se primirje u Kufi, bezbjednost zemlje i saradnja sa stranim trupama - test za novu vladu - 2004-05-31


Šiitski lideri pozvali su Amerièku armiju da obustavi svoje agresivne patrole u svetim gradovima Nadžafu i Kufi. Primirje u ta dva grada - koje su sa pripadnicima pobunjenih pristalica radikalnog sveštenika Moktade Al Sadra dogovorile amerièke snage – krši se svakodnevno.

U Kufi je došlo do novih okršaja, uprkos primirju koje su amerièke snage dogovorile sa pripadnicima Al Sadrove šiitske milicije prije èetiri dana. Dvije strane se meðusobno optužuju zbog kršenja primirja.

Al Sadrov portparol tvrdi da su amerièki tenkovi pogodili džamiju u Kufi, dok amerièka vojska tvrdi da pobunjenici upravo jiz džamija otvaranju vatru na koalicionu vojsku.

Još dvojica amerièkih vojnika poginula su danas, na Dan Sjeæanja. Komandant trupa u Iraku, general Rikardo Sanèez, pozvao je svoje vojnike da ne zaborave 800 pripadnika koji su ubijeni od poèetka operacija u Iraku. «Ne smije se destiti da njihova žrtva bude uzaludna i stoga moramo nastaviti našu misiju», rekao je general Sanèez.

U meðuvremenu, poginulo je dvoje, a ranjeno više od 20 iraèkih civila kada je u blizini štaba Koalicije eksplodirao automobil-bomba. Prije eksplozije istom je ulicom prosla je kolona vozila u kojoj je bio buduæi iraèki premijer Ijad Alavi.

Predstavnici nove iraèke uprave biæe naimenovani do kraja nedjelje i njihov prvi test biæe rešavanje bezbjednosnih problema u saradnji sa multinacionalnim snagama. To æe, biti prioritetan zadatak

To æe, biti prioritetan zadatak upravo zbog Iraèana, rekao je Adnan Paèaèi, najozbiljniji kandidat za novog Iraèkog predsjednika.

Èejni demantuje da je pomogao Halibartonu da dobije više milijardi vrijedne ugovore od pentagona


Amerièki podpredsjednik Dik Èejni, nije uticao na Pentagon da njegovoj nekadašnjoj kompaniji “Halibarton” dodijeli više milijardi vrijedan govor za poslove u Iraku.

To je portparol Bijele Kuæe saopštio, komentarišuæi navode magazina Tajm koji je došao u posjed e-mail poruke zvaniènika Sekretarijata za odbranu, u kojoj se navodi da je ugovor sa “Halibartonom”, “koordiniran sa kancelarijom podpredsjednika Èejnija.

Sporna e-mail poruka poslata je 5. marta 2003. godine, tri dana prije nego što je Pentagon, bez tenderske procedure, odobrio ugovor sa Halibartonom. Èejni je bio direktor Hallibartona od 1995. do 2000. godine, kada je podnio ostavku da bi se kandidovao za potpredsjednika.

Jedan od zvaniènika Bušove administracije je rekao da je spornom e-mail porukom Bijela Kuæa u stvari samo obaviještena kada je donesena odluka o dodjeljivanju ugovora Halibartonu.

XS
SM
MD
LG