Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/Podgorica.jpg">Podgorica: ’’Ne pristajemo na zloèin, ne pristajemo na šutnju, ne pristajemo na teror straha” - 2004-05-31


Ako državni organi ne rasvijetle ubistvo direktora dnevnika Dan Duška Jovanoviæa, biæe odgovorni za novi mrak koji æe pasti na Crnu Goru, poruèio u ime crnogorske medijske zajednice urednik nedjeljnika Monitor Esad Koèan, nakon protestne šetnje novinara zbog ubistva Jovanoviæa

Medijski poslenici su krenuli sa mjesta gdje je pucano na Jovanoviæa, a zaustavili se ispred crnogorske Skupštine, gdje je minutom æutanja poèeo protestni skup. Glavni urednik nedjeljnika Monitor Esad Koèan rekao je da medijska zajednica neæe dozvoliti da se zloèin ubistva Jovanoviæa preda zaboravu:

’’Ne pristajemo na zloèin, ne pristajemo na šutnju, ne pristajemo na teror straha. Ovdje, ispred parlamenta Crne Gore tražimo od nadležnih državnih organa da urade svoj posao- rasvijetle zloèin. Inaèe, ako to ne uèine, na njih æe pasti odgovornost za nove zalihe straha koje æe pasti na Crnu Goru’’.

Inaèe, policijski struènjaci iz njemaèkog grada Visbadena poèeli su ekspertizu pronaðenog automobila, oružja i predmeta koji su pronaðeni u "Golfu 3" iz kojeg je, kako se pretpostavlja, ubijen direktor i glavni urednik lista Dan Duško Jovanoviæ.

A u posjeti Crnoj Gori danas boravi hrvatski šef diplomatije Miomir Žužul koji je nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Milom Ðukanoviæem saopštio da Crna Gora i Hrvatska nemaju velikih otvorenih pitanja. Žužul je rekao da se Hrvatska nalazi u važnom istorijskom trenutku približavanja Evropskoj uniji,navodeæi da u Zagrebu ne sumnjaju da æe 18. juna službeno dobiti status kandidata Unije:

’’Mi ne smatramo da je to naèin na koji æemo odvezati sidro i otiæi iz regije. Naše buduæe èlanstvo u EU nije izoliranje nas od onih koji nam žive u susjedstvu, jer to nam je naprosto sudbina namijenila.’’.

Ðukanoviæ je poželio Hrvatskoj mnogo uspjeha u stremljenjima ka evropskim i evroatlanskim integracijama i rekao da se raduje što je H na samo korak od statusa kandidata u EU i na putu èlanstva u NATO:

’’Gospodin Žužul i ja smo konstatovali da je pred nama tek široko otvorena lepeza unapredjenja tih odnosa i veæ smo govorili o konkretnim inicijativama kako je moguæe unaprijediti bilateralne odnose. ’’

Dvojica zvaniènika razgovarali su i o unapreðenju saradnje u putnièkom i avionskom saobraæaju, oblasti bezbjednosti, kao i važnosti unapreðenja položaja manjina kao važnog mosta za unapreðenje saradnje.

Crna Gora i Hrvatska imaju otvorene perspektive dobrosusjedske saradnje, ocijenili su danas crnogorski predsjednik Filip Vujanoviæ i hrvatski ministar spoljnih poslova Miomir Žužul.

XS
SM
MD
LG