Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_John_Ashcroft_27may04_150.jpg">Amerièki zvaniènici zatražili izruèenje Abua Hamzu al-Masrija - 2004-05-28


Amerièki zvaniènici tvrde da je Abu Hamza al-Masri davao materijalnu podršku “Al-kaidi” i Talibanu. Sekretar za pravosuðe Džon Eškroft je saopštio da optužnica koju je prošlog meseca podigla Federalna porota u Njujorku, sadrži 11 taèaka.

“Te taèke optužnice se odnose na navodne Hamzine pokušaje da krajem 1999. i poèetkom 2000. osnuje logor za obuku za džihad u Blaju, Oregon, ovde u Sjedinjenim Državama. Hamza je takoðe optužen da je obezbeðivao materijalnu podršku Al-kaidi, za voðenje džihada u Avganistanu, kao i za planiranje snabdevanja Talibana robom i uslugama.”

47-ogodišnji sveštenik roðen u Egiptu je bivši imam džamije u londonskom Finsberi parku, koja je povezana sa istaknutim ekstremistima, meðu kojima su i Zaharijas Musavi, navodni dvadeseti otmièar aviona u napadima 11. septembra i Rièard Rid, koji je pokušao da izazove eksploziju u napravi skrivenoj u cipelu tokom leta Pariz - Majami, decembra 2001. Kada je britanska policija januara 2003, zatvorila džamiju u Finsberi parku, Abu Hamza al-Masri je na londonskim ulicama èesto držao govore u kojima je otvoreno podržavao Osamu bin Ladena i napade 11. septembra u Sjedinjenim Državama. On je organizator grupe zvane “Pristalice šarijata”, koja se zalaže za islamski zakon i podstièe muslimane da povedu džihad. Ipak, on odbacuje optužbe da je regrutovao teroriste. Sjedinjene Države su optužile ovog sveštenika da je uèestvovao u zaveri za uzimanje talaca, u vezi sa kidnapovanjem 16 turista u Jemenu, od kojih su èetvorica umrla. Ukoliko bi bio proglašen krivim za tu otmicu, mogao bi da bude osuðen na smrtnu kaznu ili doživotni zatvor. Za ostale taèke optužbe bi mogao da dobije maksimalno stotinu godina zatvora. Džon Eškroft je saopštio da vlasti Sjedinjenih Država traže da im Abu Hamza al-Masri bude izruèen, da bi moglo da mu se sudi pred amerièkim sudom.

“Ovaj rat sa teroristima se vodi na mnogo frontova. To je rat u kojem ne samo teroristi koji nose bombu, nego i oni koji ih regrutuju i opremaju, ugrožavaju život nedužnih ljudi. Kao što današnje hapšenje jasno pokazuje, Sekretarijat za pravosuðe æe krivièno goniti svakog ko podržava delovanje terorista.”

Eškroft je rekao da je njujorška policija pomogla federalnu istragu koja je dovela do hapšenja al-Masrija. Optuženi terorista je dobio britansko državljanstvo pre nekoliko godina, kada se oženio Britankom i sada se bori protiv deportacije, a traži ga i jemenska vlast.

XS
SM
MD
LG