Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://rds.yahoo.com/S=96062883/K=The+Day+After+Tomorrow/v=2/l=IVI/*-http://www.noosfere.com/showcase/images/Signet_882.jpg">Film “The Day After Tomorrow“ - 2004-05-27


DAN POSLE bavi se moguæim posledicama klimatskih promena do kojih dolazi usled efekta staklene bašte. Uz mnoštvo specijalnih efekata film prikazuje posledice globalnog zagrevanja koji se oseæaju širom Zemljine kugle: uragane, tornada, zemljotrese, džinovske talase, poplave i uopšte -- poèetak novog Ledenog doba. Denis Kvejd tumaèi Džeka Hola, profesora paleoklimatologije -- nauke koja se bavi prouèavanjem ciklusa u klimatskim promenama.

Njegov sin Sem, koga tumaèi Džejk Gilenhal, u trenutku poèetka novog Ledenog doba zatièe se na školskom takmièenju u Njujorku. I dok cela populacija poèinje da se pomera ka jugu, gde je još uvek toplija klima, jedino profesor Hol pokušava da dodje do Njujorka kako bi spasao svog sina...

Visokobudžetni film DAN POSLE po sopstvernom scenariju režirao je reditelj Roland Emerih, inaèe Nemac po rodjenju, miljenik i Holivida i amerièke publike. Emerih je najpoznatiji po ostvarenju DAN NEZAVISNOSTI iz 1996, dok njgova verzija GODZILE nije zabeležila uspeh koji se oèekivao. Sam Emerih priznaje da se klimatske promene neæe odigrati takvom brzinom kako je to predstavljeno u filmu, ali da mnogi nauènici smatraju da æe se one dogoditi.

Ono što Denis Kvejd kaže na poèetku filma -- da globalno zagrevanje može da dovede do novog ledenog doba -- veoma je realno. Takodje je realno i nauèno dokazano da su jake vremenske neprilike najava klimatskih promena. Nije realno da æe sve to da se dogodi za vreme jedne oluje, ali mi smo to tako prikazali jer u suprotnom ne bismo imali dinamiènu potku za objašnjenje odnosa oca i sina, što je glavna prièa u filmu.

Sema, sina profesora Hola, tumaèi Džejk Džilenhal, mladi holivudski glumac, poznat po izbirljivosti prilikom prihvatanja uloga. Medju njegovim odliènim rolama su Doni Darko u istoimenom filmu i Holden u filmu DOBRA DEVOJKA:

“Ja nisam neki glumèiæ koji radi taj posao jer mu godi pažnja. Ja želim da moj život ima smisla, odnosno da glumim u filmovima koji imaju smisla. Želim da posle sedam meseci rada na filmu mogu da kažem: ”Bilo je vredno“. Ponosan sam što sam radio na ovom filmu. “

U Americi se veæ èuju razlièita tumaèenje Emerihovog prikaza klimatskih promena na Zemlji, a rasplamsale su se i politièko-ekološke rasprave u redovima demokratske i republikanske stranke. Medjutim, reditelj filma DAN POSLE, Roland Emerih kaže da je cilj filma da se zabavi publika:

“Prvenstveno smo želeli da zabavimo ljude, to je po meni prvo pravilo kinematografije, onda dolazi sve ostalo. Ovo je letnji holivudski film, ali za mene je bio i malo više èim sam odluèio da ga radim. Sada moram da prihvatim i sva politièka prepucavanja. “

Pored Denisa Kvejda i Džejka Džilengala u filmu se pojavljuju Emi Rosum koja tumaèi Lusi Hol, simpatiju mladog Hola, a epizodne uloge imaju Stela Vard, Ostin Nikols i Ian Holm. DAN POSLE sniman je u Montrealu i Torontu, Los Anedjelesu, Vašingtonu, Njujorkju i El Pasu, u Teksasu. Budžet od 125 miliona dolara, utrošen je najveæim delom u fazi post-produkcije. Film dolazi u Evropu poèetkom juna.

XS
SM
MD
LG