Linkovi

Predsjednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije objavili zajednièku izjavu. - 2004-05-23


Predsjednici Mesiæ, Tihiæ, Vujanoviæ i Drnovšek na Brionima uèestvuju u radu konferencije Fondacije 2020 o izgradnji politièkog povjerenja pod nazivom " Kako možemo vjerovati jedni drugima". U današnjim bilateralnim susretima razgovarali su o produbljivanju saradnje radi lakšeg rješavanja otvorenih pitanja izmeðu država. U danas objavljenoj zajednièkoj izjavi za javnost izraženo je zadovoljstvo prijateljskom atmosferom razgovora o temama vezanim za region poput izgradnje Jadransko-Jonske ceste, meðusobne ekonomske saradnje i rješavanja regionalnih kriza. Prema mišljenju predsjednika Mesiæa otvorena pitanja izmeðu Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore lakše æe se rješavati sada kada je Slovenija postala èlanica Evropske unije.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanoviæ je rekao da je Crna Gora kao i Evropska unija nezadovoljna funkcionisanjem zajednice Srbije i Crne Gore posebno kada je u pitanju saradnja s Haškim sudom, dok je predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihiæ zakljuèio kako je za uspostavljanje povjerenja meðu narodima i državama na podruèju bivše Jugoslavije najvažnija bezuslovna saradnja sa Haškim sudom i utvrðivanje pune istine o proteklim ratnim dogaðajima.

Što se tièe hrvatsko-slovenaèkog spora oko hrvatskog jednostranog proglašavanja ekološko-ribolovne zone u Jadranu predsjednik Drnovšek je izjavio kako je Slovenija za sporazumno rješvanje toga pitanja i nada se zajednièkom korištenju te zone.

XS
SM
MD
LG