Linkovi

Žustra politièka debata uoèi pauze u zasijedanju Kongresa - 2004-05-23


Dok Amerikanci, suoèeni sa sve veæim cijenama benzina, prosuðuju uticaj kontroverznog zlostavljanja iraèkih zatvorenika, zakonodavci na Kapitol Hilu razmjenjuju optužbe i prebacuju odgovornost za sporo rešavanje kljuènih domaæih problema. Na konferenciji za novinare, predstavnici opozicionih demokrata, iznijeli su niz oštrih optužbi na raèun republikanca – od energetske politike i transporta do sporosti u nastojanju da se odobri budžet za 2005. godinu. Republikance i Bušovu administarciju uopšte, demokrate kritikuju i zbog politike prema Iraku. Lider demokrata u Predstavnièkom domu, Nensi Pelosi:

«Predsjednikova liderska pozicija kada su u pitanju akcije u Iraku, demonstrira nekompetentnost u smislu znanja, procjena i iskustva u donošenju odluka, neophodnih da se istinski realizuje ta misija - bez ubijanja naših vojnika i bez optereæenja za naše poreske obveznike.»

Njeni komentari o predsjednikovoj kompetentnosti isprovocirali su žestok odgovor Predsjedavajuæeg Predstavnièkog doma, Denisa Hasterta, koji je rekao da je Pelosijeva pretjerala. Meðutim, najžešæe kritike demokrata na raèun Bušove administracije odnose se na domaæe probleme, poput visokih cijana benzina. Dan pošto je amerièki predsjednik za poskupljenje goriva optužio demokrate i njihovu opstrukciju važnog zakona o energiji, demokrate su uzvratile. Kongresmen Steni Hojer:

«Partijska neslaganja republikanaca i njihova odluènost da ne odbace svoju tvrdolinijašku konzervativnu agendu zaustavili su usvajanje budžeta za 2005. borba, što je kljuè za kontrolu nekontrolisanog deficita, zaustavljeno je usvajanje zakona o transportu koji bi trebalo da omoguæi otvaranje miliona radnih mjesta u trenutku kada se nezaposlenost sporo smanjuje, dozvoljeno je Evropskoj Uniji da amerièke izvoznike kazni sa više milijardi dolara, a zaustaviljeno je i usvajanje zakona o energiji i to u vrijeme rekordno visokih cijena benzina. «

Razlike u stavovima republikanaca u vezi sa budžetom i zakonom o energiji postoje. Takoðe su prisutne tenzije u odnosima republikanskih kongresmena i Bijele kuæe. Predsjedavajuæi Predstavnièkog doma, Denis Hastert, izazvao je veliku polemiku opštrim kritikama na raèun republikanskog senatora iz Arizone, Džona MekKejna, koji je izrazio nezadovoljstvo republikanskom politikom potrošnje.

Dolazak predsjednika Buša na sastanak sa republikanskim èlanovima Kongresa na Kapitol Hilu tumaèi se kao – kako pokušaj ublažavanja nervoze u vezi sa slabom podrškom javnosti njegovoj politici, tako i nastojanje da se prevaziðu unutar-partijski nesporazumi na koje su demokrate ukazale na konferenciji za novinare. Kada su u pitanju energetski problemi, demoksratski seantor Robert Bird žestoko je kritikovao predsjednika Buša:

«Kada govorimo o obezbjeðivanju enerije za buduænost Amerike, Bušova Bijela Kuæa je optereæena uskointeresnim, visokoriziènim inicijativama koje, izgleda, kontrolišu veliki donatori njegove kampanje. Bez obzira na retoriku, energetska politika ove Bijele Kuæe svodi se na prazna obeæanja i interese velikih korporacija.»

Republikanski senator Pit Domenièi odgovorio je optužujuæi demokrate za opstrukciju who accused Democrats of obstructionism:

«Nije li to zaista nešto. Mi nismo obezbijedili alternativna goriva, nismo riješili problem moguæeg kolapsa elektroenergetske mreže i nismo usvojili zakon koji obezbjeðuje ogromne kolièine amerièkog prirodnog gasa. I tako dalje, i tome slièno... Optužujuæi nas da sve to nismo uèinili, senator Bird i drugi, zaboravljaju da su upravo demokrate glasale protiv svih tih zakona u ovom Senatu».

Neposredno pred prazniènu pauzu u Predstavnièkom domu otvorena je još jedna rasprava koja potvrðuje meðustranaèke tenzije. U posljednjem trenutku Demokrate su pokušale da uz zakon, koji podržavaju obje stranke i kojim se odobrava dodatnih 25 milijardi dolara - prikljuèe amandman kojim se Kongres obavezuje na istragu zlostavljanja zatvorenika u iraèkim zatvorima. Amandman nije prošao, a zakon je usvojen sa 391 glasom «za» i 34 «protiv». Da bi stupi na snagu, zakon mora da bude potvrðen i u Senatu.

XS
SM
MD
LG