Linkovi

Aktivirana bomba u automobilu ispred kuæe Abdula Džabara Jusufa Al Šeiklija - 2004-05-22


Posle aktiviranja bombe u automobilu ispred kuæe visokog vojnog zvaniènika u Bagdadu, lakše je ranjeno nekoliko radnika obezbedjenja i bombaš samoubica. Dopisnik Glasa Amerike iz Bagdada Ališa Riju izveštava da je to drugi bombaški napad u iraèkoj prestonici ove nedelje u kome su mete bili iraèki zvaniènici iz šiitske partije.

Desetak iraèkih policajaca nalazi se ispred teško ošteæene kuæe zamenika iraèkog ministra za unutrašnje poslove Abdula Džabara Jusufa Al Šeiklija u predgradju na istoku Bagdada. Svedoci navode da je eksplozija odjeknula oko 8 èasova ujutro pošto se èovek u automobilu marke ševrolet zaustavio ispred kuæe i digao vozilo u vazduh. U blizini napada ošteæeno je najmanje osam vozila, i popucali su prozori na obližnjim kuæama. Zamenik iraèkog ministra za unutrašnje poslove, koji je po svemu sudeæi bio meta napada, za to vreme nalazio se u kuæi, i pretrpeo je manje povrede. Medjutim, žena koja živi u susedstvu kaže da je videla kako je eksplozija raznela nekoliko èuvara koji su stajali ispred kuæe.

Žena koja se predstavila kao Džumana navela je da se neki delovi tela raznetih èuvara završili na krovu njena kuæe i da ih je policija uklonila zajedno sa delovima bombe koji su pali u njeno dvorište. Zamenik iraèkog ministra za unutrašnje poslove Šeikli je jedan od trojice zamenika u ministrastvu odbrane i ugledni èlan šiitske partije Dava. U ponedeljak, u samoubilaèkom napadu automobilom bombom ispred sedišta Koalicionih snaga ubijeno je šestoro ljudi i predsednik iraèkog Vladajuæeg saveta i lider partije Dava u Basri, Izedin Salim. Na mestu današnje eksplozije, iraèki ministar unutrašnjih poslova Samir Sumaidi, nazvao je napad užasnim zloèinom i izjavio novinarima da æe pokrenuti istragu o tome da li su ove dve eksplozije povezane. Prema poslednjim informacijama, teroristička grupa na čijem čelu se najverovatnije nalazi Abu Musal al Zarkavi, preuzela je odgovornost za taj napad.

XS
SM
MD
LG