Linkovi

Prema rezultatima najnovijih anketa podrška predsedniku Bušu opala je na najniži nivo do sada - 2004-05-22


Prema rezultatima najnovijih anketa podrška predsedniku Bušu opala je na najniži nivo do sada, dok do predsednièkih izbora ostaje manje od šest meseci. Nestabilna situacija u Iraku i rastuæe cene benzina u Americi su, izgleda doprinele, tom trendu. U medjuvremenu, verovatni predsednièki kandidat demokratske stranke, senator Džon Keri, sastao se protekle nedelje sa nezavisnim kandidatom Ralfom Nejderom, dok se medju demokratama javlja bojazan da bi Nejder mogao da umanji Kerijeve šanse za pobedu.

Najnovije ankete daju izvesnu prednost senatoru Keriju u odnosu na predsednika Buša i nagoveštavaju da æe kljuèna pitanja za biraèe biti ekonomija i Irak. Prema najnovijoj anketi organizacije Galup, 58 odsto Amerikanaca ne odobrava naèin na koji predsednik vodi politiku prema Iraku, dok 54 odsto smatra da rat u toj zemlji nije bio vredan plaæene cene. Novinar Glasa Amerike, Džim Maloun, smatra da bi razvoj dogadjaja u Iraku narednih meseci mogao da odredi ishod novembarskih predsednièkih izbora.

«Problem sa Irakom je nepredvidivost i nestabilnsot. To je nešto nad èim Bela kuæa apsolutno nema nikakvu kontrolu, a bilo šta te vrste može da bude veoma riskantno za predizbornu kampanju aktuelnog predsednika. «

Bela kuæa takodje strahuje da bi rastuæe cene benzina mogle da umanje efekat pozitivnih ekonomskih indikatora kao što su ekonomski rast i porast zaposlenosti. Evo nekih reakcija Amerikanaca:

«Veoma sam ljuta što su cene benzina tako visoke.« «To je užasno, cene nikada nisu bile tako visoke.» «To vas nervira jer nije logièno da cene odjednom toliko porastu»

Džon Keri:«Džordž Buš nema plan. Njega izgleda ne brine što Amerikanci moraju da troše više da bi se prevezli do posla, da bi otišli u kupovinu ili odvezli decu u školu, da bi otišli na godišnji odmor.»

Portparol izbornog štaba Buš - Èejni, Teri Holt kaže da je senator Keri ranije glasao za niz mera koje su dovele do poveæanja cene benzina.

«Keri se nikada nije usprotivio poveæanju cene benzina za proseène Amerikance.»

U medjuvremenu, senator Keri se ove nedelje sastao sa nezavisnim predsednièkim kandidatom Ralfom Nejderom. Demokrate strahuju da bi Nejder mogao da oduzme glasove Keriju i time preokrene ishod izbora u korist predsednika Buša. Keri je, medjutim, rekao da nije tražio od Nejdera da odustane od kandidature.

Džon Keri:«Mislim da æu na kraju biti u stanju da uverim ljude da je glas za Ralfa Nejdera u stvari glas za Džordža Buša, a da je glas za Džona Kerija glas za principe i vrednosti do kojih im je stalo.»

Na prošlim predsednièkim izborima – 2000. godine, Ralf Nejder je dobio manje od tri odsto glasova, Medjutim, ukupan broj glasova koje je on dobio u dve države - Nju Hempširu i Floridi, bio je veæi od razlike u glasovima sa kojom je Džordž Buš pobedio u tim državama.

Džim Maloun:«To je razlog zbog kojeg se Kerijev izborni štab obratio Nejderu da bi se videlo da je moguæe postiæi neku vrstu sporazuma. Medjutim, za sada nema, nagoveštaja o tome. Nejder kaže da æe ostati u trci.»

Politièki analitièari kažu da bi Nejderova kandidatura mogla da odigra kljuènu ulogu na novembarskim izborima, ali se slažu da æe ishod izbora uglavnom zavisiti od situacije u Iraku i stanja amerièke ekonomije.

XS
SM
MD
LG