Linkovi

Predsednik Buš æe u govoru u ponedeljak izneti jasnu strategiju za Irak - 2004-05-22


Predsednik Buš æe izneti plan administracije za Irak u amerièkom vojnom koledžu u Karlajlu, u Pensilvaniji, dok se privremena koaliciona uprava priprema za prenos suvereniteta 30. juna. Predstavnik Bele kuæe, Trent Dafi, rekao je novinarima u predsednikovom avionu “Air Force One” da Bušova administracija približava kljuènoj fazi u Iraku. On je rekao da æe predsednik govoriti o nizu pitanja, ukljuèujuæi prenos vlasti, bezbednost, najnovija diplomatska nastojanja i nastojanja u pogledu obnove Iraka u kontekstu zadržavanja te zemlje na putu progresa ka demokratiji. Mada æe govor biti održan u osam sati naveæe, Dafi je rekao da Bela kuæa nije zatražila od glavnih amerièkih televizijskih mreža da prekinu svoj program da bi ga direktno prenosile. Oèekuje se da æe kablavske televizijske mreže preneti predsednikov govor amerièkoj i medjuanrodnoj javnosti. Na sveèanosti predaje diploma na državnom univrezitetu u Luizijani, predsednik Buš je rekao da SAD neæe bitri zaplašene napadima na Amerikance.

“Živimo u istorijskom vremenu, kada su na iskušenju volja i karakter Amerike. U ratu smo protiv neprijatelja koji ima brojne destruktivne ambicije i važan cilj: da proširi svoju ideologiju mržnje primoravajuæi Ameriku da se povuæe iz svetskih aktivnosti, oslabljena i u strahu. Oni svhataju da Amerikanci ne beže. Kada ova zemlja nešto obeæa, ona to obeæanje i ispuni.”

Buš je ponovio svoje obeæanje da æe ostati dosledan svojoj politici u Iraku, ali nije specifièno pomenuo nedavno nasilje ili rastuæi skandal sa iraèkim zartvorenicima, koji je doprineo još veæem smanjenju predsednikove popularnosti.

“Imamo istorijski dobru priliku da uspostavimo miroljubiv i demokratski Irak u srcu Bliskog istoka, koji æe ukloniti opasnost, zadati udarac teroristima i osigurati da Amerika i svet budu bezbedniji. Završiæemo misiju u kojoj su mnogi služili i žrtvovali se. Svet može da bude siguran da æemo braniti slobodu i bezbednost naše zemlje, bez obzira na žrtve.”

U ponedeljak uveèe i u govorima narednih nedelja, oèekuje se da predsednik Buš detaljno iznese svoj plan o prenosu vlasti u Iraku. U Ujedinjenim nacijama u Njujorku, SAD i Britanija rade na nacrtu nove rezolucije da bi obezbedili medjunarodnu podršku novoj vladi u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG