Linkovi

Konvencija Republikanske stranke u Njujorku - 2004-05-22


Predsednik Buš æe zvanièno biti nominovan za predsednièkog kandidata na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji. U Njujorku se za taj dogadjaj, koji æe trajati od 30. avgusta do 2. septembra, oèekuje oko 50 hiljada posetilaca. Konvencija æe biti održana u blizini centra grada, koji se još uvek oporavlja od ogromnih troškova vezanih za teroristièke napade na Svetski trgovinski centar pre tri godine. Šef odbora domaæina grada Njujorka Kevin Šiki , kaže da æe taj dogadjaj biti još jedan korak u oživljavanju lokalne privrede.

“Ova konvencija æe biti važna za naš grad jer æe oznaèiti preokret u trendu najskorije recesije. Ovo æe biti najkraæa od poslednje tri recesije u Njujorku. Naša turistièka i fiskalna ekonomija su oporavljene, Vol Strit ponovo funkcioniše, turisti su se vratili, Brodvej radi punom parom.“

Medjutim, neki gradjani Njujorka su zabrinuti da je cena troškova vezanih za pružanje bezbednosti tokom ovog dogadjaja suviše visoka. Komesar Njujorške policije, Rejmond Keli, procenjuje ukupne troškove na 76 miliona dolara što je za 27 miliona dolara više no što je gradonaèelnik Njujorka procenio pre samo nekoliko meseci. Federalna vlada obezbedjuje treæinu tog novca, ali sama konvencija neæe doprineti sredstva, te ostaju desetine miliona dolara koje mora da plati grad Njujork. Do 10 hiljada policajaca æe biti zaduženo za bezbednost tokom konvencije. Mnogi se ubrzano obuèavaju za razne situacije, ukljuèujuæi biološki napad, i veæ su prošli kroz obuku za odravanje bezbednosti u javnom prevozu i kontrolu masovnih demonstracija. Bar jedan veliki protest je veæ planiran za dan pre poèetka konvencije. Èovek zadužen za organizaciju Konvencije republikanske stranke, Bil Haris kaže kako oèekuje veliki broj demonstracija.

“ Mi verujemo u ustav Sjedinjenih Država i verujemo u pravo ljudi da upražnjavaju slobodu govora. Sve dok se stvari odvijaju bezbedno i u na civilizovan naèin, ljudima je dopušteno da kažu sve što žele. “

Gospodin Haris izražava uverenje da su Policijske snage Njujorka dorasle zadatku. Boston, koji je krajem jula domaæin Nacionalne konvencije Demokratske stranke, dobiæe iz federalnog budžeta identiènu sumu za organizvanje tog skupa.

XS
SM
MD
LG