Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040522/capt.xdg10605221726.india_new_government_xdg106.jpg">Manmohan Sing novi predsednik vlade Indije - 2004-05-22


U Indiji je poznati ekonomista Manmohan Sing položio zakletvu i postao novi predsednik vlade te države. On æe biti na èelu koalicione vlade koju predvodi Kongresna partija, koja je porazila nacionalistièku Partiju, Baratija Džanata, na nedavnim parlamentarnim izborima. Premijer Sing je pripadnik manjinskih Sika i biæe prvi neinduski lider u inaèe veæinski induskoj zemlji.

Sedamdesetjednogodišnji Manmohan Sing preuzeo je dužnost premijera na današnjoj ceremoniji u Predsednièkoj palati u Nju Delhiju, zajedno sa svojim timom od 67 ministara. Pre trinaest godina, ovaj veoma poznati ekonomista usmerio je indijsku ekonomiju socijalistièkog tipa ka putu ekonomskih reformi, kada je bio ministar finansija. Singovu koalicionu vladu podržalo je desetak partija. On i njegovi koalicioni partneri vodili su naporne pregovore o raspodeli kljuènih resora u vladi i o zajednièkom politièkom nastupu. Nova vlada je obeæala da æe raditi na razvoju, ali i da æe prioritet biti nova radna mesta i investiranje u ruralni sektor kako bi se poboljšalo stanje seoskog, siromašnog stanovništva. Što se tièe spoljne politike, nova indijska vlada obeæala je da æe nastaviti politiku dijaloga sa Pakistanom i težnju ka jaèanju veza sa Sjedinjenim Državama. Kongresna partija vladala je Indijom više od èetrdeset godina nakon što je zemlja stekla nezavisnost 1947. godine. Medjutim, ovo je prvi put da je Kongresna partija formirala koalicionu vladu.

XS
SM
MD
LG