Linkovi

25. maja 1961. godine Kenedi zatražio veæu podršku Kongresa naporima za osvajanje Meseca - 2004-05-21


25. maja 1961. godine amerièki predsednik Džon Kenedi zatražio je od Kongresa da se podrži napore da Amerikanci slete na Mesec do 1970. godine. Po reèima predsednika Kenedija, ostvarenje tog poduhvata osnažilo bi amerièka odbrambena nastojanja, podstaklo privredu i doprinelo dobrom imidžu zemlje.

“Verujem da naša nacija treba da se posveti tome da se pre isteka ove decenije èovek spusti na Mesec i bezbedno vrati na Zemlju. Nijedan drugi projekat u predstojeæem periodu neæe biti znaèajniji za èoveèanstvo niti važniji za dugoroèno istraživanje svemira, i niti æe biti složeniji i skuplji od njega. Medjutim, to neæe znaèiti spuštanje jednog èoveka na Mesec, to æe znaèiti dostignuæe cele nacije.”

Izazov predsednika Kenedija ispunjen je osam godina kasnije, 20. jula 1969. godine, kada je svemirski brod Apolo 11 sa astronautima Nilom Armstrongom i Edvinom Oldrinom sleteo na površinu Meseca. Tokom skoro 24-èasovnog boravka, astronauti su poboli amerièku zastavu, sakupili uzorke kamenja i tla i snimili veliki broj fotografija Meseca. Pre povratka u Apolo 11, Armstrong i Oldrin su postavili opremu koja je ostala na Mesecu i slala na Zemlju podatke o seizmièkoj aktivnosti i drugim uslovima, kao i o kretanju Meseca i Zemlje i njihovoj taènoj medjusobnoj udaljenosti.

XS
SM
MD
LG