Linkovi

Terorizam u Iraku - 2004-05-21


Teroristi u Iraku uživaju u ubijanju nevinih ljudi. Oni ubijaju iraèke lidere, èlanove amerièke koalicije, humanitarne radnike i Iraèane, koji odbacuju ideologiju ubistva. Predsednik Džordž Buš je rekao da teroristima “ne treba popuštati, a njihova mržnja je nezasita ” :

“Smuèilo nam se zbog ubistva amerièkog državljanina, Nikolasa Berga. Divljaèko ubistvo tog nevinog èoveka podsetilo nas je na pravu prirodu našeg teroristièkog neprijatelja i navažnost te borbe.”

Postoji samo jedan naèin da se reši pitanje terorizma. Kao što je predsednik Buš rekao, koalicija “se mora suoèiti sa neprijateljem i zadržati ofanzivni pristup sve dok te ubice ne budu pobedjene.”

“To je upravo ono što rade naše snage, kao i koalicione snage. U Faludži i oko nje, amerièki marinci sprovode zajednièke patrole sa lokalnim Iraèanima da bi preuzeli taj grad od lojalista Sadama Huseina, stranih boraca i drugih terorista. U obližnjim mestima, marinci preduzimaju operacije kako bi onemoguæili napade neprijatelja na saobraèajnice za dostavu zaliha i eliminisali antikoalicione borce.”

U južnom Iraku, u gradovima Nadžafu i Karbali i njihovoh okolini, koalicione snage i iraèke snage bezbednosti razoružavaju ilegalnu miliciju Moktade al-Sadra, ekstremnog sveštenika, koji je podstakao nasilje i pokušao da zauzme kontrolu. Dok se vrše napadi na neprijatelje slobode i odnose pobede nad njima u Iraku, SAD, prijatelji i saveznici, nastavljaju da saradjuju sa iraèkim liderima da bi izgradili demokratsko društvo. 30-tog juna biæe podignuta zastava slobodnog Iraka, a privremena vlada æe preuzeti vlast. Koalicione snage obuèavaju Iraèane da zaštite svoju zemlju od spoljne agresije i medjunarodne subverzije. SAD æe “ostati predane nezavisnosti i nacionalnom dostojanstvu iraèkog naroda,” rekao je Buš. “Ipak, važna misija naših oružanih snaga, koja pomaže u osiguranju bezbednosti u Iraku, nastaviæe se do prvog jula i dalje.”

XS
SM
MD
LG