Linkovi

Crnogorska opozicija : “ Zahtjevamo vanredne parlamentarne izbore u organizaciji prelazne vlade “ - 2004-05-21


Politièki lider Liberalnog saveza Miodrag Živkoviæ saopštio je na sinoænjem protestu opozicije u Podgorici da više ne treba uèestvovati na parlamentarnim izborima koje bi raspisala aktuelna vlast. Potpredsjednik SNP Zoran Žižiæ rekao je da je to nešto što bi moglo da bude prihvatljivo, buduæi da to po prirodi stvari, proizilazi iz zahtjeva za tehnièkom vladom". Pojašnjavajuæi ovaj stav, Živkoviæ je danas rekao da LS više nije spreman da izaðe na parlamentarne izbore koje bi organizovala Demokratska partija socijalista.

»Izbore kontroliše ova vladajuæa oligarhija, a tajna policija funkcioniše jednako kao i prije deset godina. U organizaciji njihovih službi mi više ne smijemo da rizikujemo tako velike kraðe na koje su oni spremni i koje su uvijek imali na svim izborima, rekao je Živkoviæ.

Zahtjev za vanrednim parlamentarnim izborima koje æe pripremiti prelazna vlada bez premijera Mila Ðukanoviæa biæe stalan zahtjev opozicije,rekao je predsjednik SNS Andrija Madiæ:

‘’Slažemo se svi da treba ustanoviti bolju i odgovorniju vlast. Mi treba da imamo bolje sudstvo, zdravstvo, šklostvo… To je ono što možemo da ponudimo zajedno. Možemo da ponudimo i naš put u Evropu. Mi smo veoma kooperativni prema zahtjevima EU, za razliku o ove vlasti, a svi u Crnoj Gori-i vlast i opozicija kažu da treba da uðemo u EU. To garantuje da je opozicija kompaktna, da ima svoj glavni cilj i da neæe uæi ni u jedan rukavac koji æe nas skrenuti sa te glavne linije, a to je formiranje prelazne vlade i vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori’’. Inaèe, SE i amerièki konzul u Podgorici pozvali su ovih dana opozicione stranke da se vrate u crnogorski parlament, uprkos njihovoj najavi novih uliènih protesta.

Dodajmo da veèeras u ponoæ poèinje izborna tišina uoèi drugog kruga izbora za gradonaèelnika Herceg Novog, a jedan od kandidata za prvog èovjeka opštine upravo je predstavnik prosrpski orijentisanih stranaka.

XS
SM
MD
LG