Linkovi

19. maja 1925. godine, rođen  Malkom Iks - 2004-05-20


19. maja 1925. godine, rođen je Malkolm Litl, poznati američki aktivista koji je kasnije preuzeo ime Malkom Iks. U početku je izgledalo da će Malkolm Litl krenuti stopama sitnog lopova. Međutim, život mu se potpuno promenio u zatvoru, u koji je dospeo 50-tih godina. Postao je član crnačke nacionalističke organizacije Nacija islama, i usvojio njihovo tvrdokorno stanovište o rasnim problemima. Takođe je promenio ime u Malkom Iks.

Po izlasku iz zatvora, Malkolm Iks je postao bliski saradnik Ilajdže Muhaeda, vođe čikaškog ogranka Nacije islama. Malkom Iks je duže vremena američku belačku kulturu smatrao neprijateljem crnačke emancipacije:

”Jedan od razloga što sam se izlagao riziku bila je pomisao da treba da pokušam putem šoka da probudim savest belaca. Jer, ako se ne osveste, zadesiæe ih da ovaj mali crnac, za kojeg su verovali da je pasivan, koji može da postane razulareni, nekontrolisani lav -- tu pred njihovom kuæom, u njihovoj kuæi, njihovom krevetu, kuhinji, potkrovlju, podrumu... I belci mogu nešto da preduzmu samo ukoliko to shvate na vreme”, govorio je Malkolm Iks.

Nakon što je sredinom 60-tih bio na hadžiluku u Meki, Malkom je smekšao svoje poglede. Ubrzo se razišao sa Nacijom islama i osnovao sopstvenu džamiju u njujorškom Harlemu.

Malkom Iks je ubijen februara 1965., u Njujorku. Za to ubistvo suđena su dvojica pripadnika Nacije islama.

XS
SM
MD
LG