Linkovi

Buš o sudjenju optuženim za zlostavljanje zarobljenih Iraèana - 2004-05-20


Danas je poèelo prvo u seriji suðenja pripadnicima amerièkog vojnog osoblja optuženim za zlostavljanje zarobljenih Iraèana. Suðenje se održava u bagdadskom Kongresnom centru i biæe otvoreno za novinske izveštaèe. Najviši amerièki civilni i vojni zvaniènici, meðu kojima su i sekretar za odbranu Donald Ramsfeld i general-poptpukovnik amerièke Armije, Antonio Teguba, svedoèili su u Vašingtonu pred amerièkim Kongresom o zloupotrebama u Zatvoru Abu Graib. General-potpukovnik Teguba, ekspert za vojne zatvore, ustanovio je da su se od oktobra do decembra 2003, dogaðali “sistematsko i protivzakonito zlostavljanje” i “brojni sluèajevi sadistièkih, eklatantnih i besciljnih kriminalnih prekršaja... nad nekolicinom zarobljenika”. Predsednik Džordž Buš je rekao da æe svi sluèajevi zlostavljanja biti istraženi i da æe odgovorni biti pozvani na odgovornost.

“Zbog toga što Amerika poštuje jednakost i dostojanstvo svih ljudi, utvrdiæe se potpuna odgovonost za surovo i sramno zlostavljanje zarobljenih Iraèana. Ponašanje koje je izašlo na videlo je uvreda za iraèki narod i pogrda za najosnovnije standarde morala i pristojnosti. Osnovna razlika izmeðu demokratija i diktatura je u tome što se slobodne zemlje otvoreno i direktno suoèavaju sa takvim prekršajima”, rekao je amerièki predsednik. Zlostavljanje zarobljenih Iraèana je sramotno i neoprostivo. Ipak, ono bledi u poreðenju sa zloèinima Sadama Huseina. Njegov režim je hiljade Iraèana podvrgavao užasnom muèenju, koje je obuhvatalo i odsecanje jezika i udova, dok su desetine hiljada ljudi pobijene. Predsednik Buš je rekao da je u Iraku, uprkos zlostavljanju koje je poèinila manja grupa amerièkih vojnika, danas bolje nego što je bilo pod Sadamom Huseinom.

“Odgovorni za ovo zlostavljanje su napravili štetu koja prevazilazi zatvorske zidove. Oni su pojedincima dali izgovor da dovode u pitanje naš cilj i sumnjaju u naše motive. Ipak, da li iko može da sumnja da je za Irak bolje što je osloboðen jednog od najkrvoloènijih tirana koje je svet ikada video? Milioni Iraèana su zahvalni za šansu koja im je pružena da žive u slobodi - šansu koja im je omoguæena zahvaljujuæi hrabrosti i žrtvovanju vojske Sjedinjenih Država”, rekao je predsednik, naglasivši da æe slobodni Irak dovesti do napretka na celom Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG