Linkovi

Kako se bliži prenos vlasti na iraèki narod, dani neprijatelja iraèke slobode se odbrojavaju - 2004-05-20


Šiitski ekstremisti u Iraku i pripadnici bivšeg režima Sadama Huseina, zajedno sa teroristima iz inostranstva, pokušavaju da poremete prenos vlasti sa koalicije koju predvode Sjedinjene Države na iraèku Prelaznu vladu, koji treba da se obavi 30. iduæeg meseca. Deo tih nastojanja podstièe Muktada al-Sadr, duhovni voða radikalnih šiita koga podržava Iran. Za njim je raspisana poternica u vezi sa ubistvom uglednog šiitskog sveštenika, Abdula Madžida al-Hoia, aprila prošle godine. Administrator koalicione vlasti, Pol Bremer, ukazao je da Muktada al-Sadr koristi svoju priivatnu miliciju, takozvanu Mahdijevu armiju, da širi bezakonje i strah i paralizuje privredu u celom Iraku.

“Ti pobornici bezakonja, koji pokušavaju da ostvare interese jedne grupe na raèun svih drugih, vrše oružane napade. Silom oružja zauzimaju i pljaèkaju javnu i privatnu imovinu. Doneli su oružje i municiju u džamije u iraèkim svetim gradovima. Dejstvuju van zakona organizujuæi sopstvene sudove i zatvore. To mora da se prekine.”

I iraèkom narodu je dosta Muktade al-Sadra i njegove taktike. Raste pritisak da raspusti svoju miliciju. Predstavnik vodeæeg šiitskog duhovnika, velikog ajatole Alija Sistanija, osudio je Sadrova “dela sabotaže, stvaranja haosa i zauzimanja javne imovine”. U svetom gradu Nadžafu se održavaju demonstracije protiv Muktade al-Sadra. U meðuvremenu, koalicione snage stežu obruè oko boraca Mahdijeve armije u Nadžafu i obližnjoj Karbali. Koalicija “nema nameru da prepusti Irak milosti razbojnika i ubica”, rekao je predsednik Buš.

“Zabranjene milicije i ostaci bivšeg režima, zajedno sa teroristima iz inostranstva, pokušavaju silom da uzmu ono što nikada ne bi mogli da dobiju glasanjem. Milicije u Nadžafu i drugde moraju da se razoružaju ili æe se suoèiti sa ozbiljnim posledicama. Amerièke i koalicione snage su na mestu i spremni smo da uvedemo red u Irak.“

Kako se bliži prenos vlasti na iraèki narod, dani neprijatelja iraèke slobode se odbrojavaju.

XS
SM
MD
LG