Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/irko.jpg">Pentagon demantuje da su amerièki helikopteri pobili svatove - 2004-05-19


Pentagon je demantovao da su amerièki vojni helikopteri ubili najmanje 40 svatova u pustinjskoj, zabaèenoj oblasti zapadnog Iraka, prema granici sa Sirijom. Zvaniènik sekretarijata za odbranu rekao je Glasu Amerike da su tokom noæi na zapadu Iraka pobunjenici otvarali vatru na amerièku avijaciju, da je vatra uzvraæena i da je ubijen veliki broj pobunjenika. Amerièki vojni sud proglasio je danas krivim pripadnika specijalnih snaga amerièke vojske Džeremija Sivitsa, koji je optužen za zlostavljanje iraèkih zatvorenika u amerièkom vojnom zatvoru Abu Graib, u Iraku.

Sivits je osuðen na godinu dana zatvora, pošto odsluži kaznu biæe otpušten iz vojske, a biæe i ražalovan u status obiènog vojnika. Rezervista iz Pensilvanije, priznao je krivicu i tokom emotivnog svjedoèenja izvinio se zatvorenicima i iraèkom narodu. U svom svjedoèenju, Sivits je za zlostavljanja zatvorenika optužiio još nekoliko amerièkih vojnika.

Trojica od njih – Èarls Grejner, Èip Frederik i Džaval Dejvis, pojavili su se u istoj sudnici u kojoj je suðeno Sivitsu, ali je njihovo izjašnjavanje o krivici odloženo za statusni pretres poèetkom iduæeg mjeseca.

Amerièka armija se, kako je na brifingu rekao general Kimit, iskreno nada da æe današnja presuda doprinijeti jaèanju povjerenja u njene pripadnike kod iraèkog naroda, koji bi – kako je rekao – trebalo da se uvjeri da se radilo samo o izolovanim incidentima. U toku su istrage i mi æemo preduzeti adekvatne akcije”, rekao je general Kimit.

U Vašingtonu, pred senatskim odborom za oružane snage, glavnokomandujuæi amerièkih snaga u Iraku preuzeo je odgovornost za zlostavljanja zatvorenika.

“Nema sumnje da je bilo grešaka u Abu Graibu, to je za nas neuspjeh za koji sam ja odgovornan”, rekao je general Abizaid.

Pentagon je obavijestio predsjedavajuæeg odbora senatora Džona Vornera o tome da postoji još jedan komjuterski disk sa fotografijama zlostavljanja iraèkih zatvorenika.

Vojnici tvrde da su nareðenja dolazila od vojnih obavještajaca, ali je general Rikardo Sanèez odgovarajuæi na pitanja demokratskog senatora Karla Levina rekao da je naredio postavljanje obavještajnog oficira za specifiènu taktièku kontrolu, ali da on nije bio postavljen da nadzire vojnu policiju.

Senator Levin je pitao i o tvrdnjama Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta da su iraèki zatvorenici bili izloženi torturi i da se za to znalo nekoliko mjeseci prije pokretanja prve istrage, o èemu je danas opširno izvjestio i Njujorkl tajms.

Èelnici vojske su tu tvrdnju danas demantovali, ali je general Abizaid priznao da je narušen sistem odgovornosti.

”Imamo ozbiljan problem da naèinom na koji su. kroz lanac komandovanja proslijeðivani izvještaji Crvenog Krsta – ja februarski izvještaj nisam dobio do maja – priznao je Abizaid. Èelnik Sentkoma je danas rekao i da su “ sistematski problemi” u zatvoru Abu Graib doveli do zlostavljanja, ali je naveo da ne vjeruje da je postojao “obrazac” zlostavljanja.

U meðuvremenu, nastavljeni su sukobi u Karbali gdje je u sukobima sa amerièkim snagama ubijeno nekoliko pobunjenih pristalica šiitsko sveštenika Moktade Al Sadra. Amerièka vojska tvrdi da pobunjenici otvaraju vatru sa džamija i pored toga što se koalicione trupe uzdržavaju od uzvraæanja vatre u blizini šiitskih svetinja.

XS
SM
MD
LG