Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040519/thumb.xdg10105191622.india_new_government_xdg101.jpg">Manmohan Sing - novi premijer Indije - 2004-05-19


Bivši ministar finansija Manmohan Sing biæe novi premijer Indije. On je danas potvrdio ga je predsjednik Indije Abdul Kalam pozvao da formira vladu.

Sedamdesetjednogodišnjeg Singa je predložila Kongresna partija, nakon što je lider stranke, Sonja Gandi, danas ponovo odbila da prihvati funkciju.

Èelnici Kongresne stranke podnijeli su kolektivnu ostavku kako bi naveli Sonju Gandi da ipak prihvati duznost premijera, ali je ona potvrdila svoju jucerasnju odluku i odbacila ponudu.

Sonja Gandi je ovako objasnila svoju odluku:

"Jedna stvar mi je oduvek bila jasna - ako se ikada naðem u situaciji u kojoj se trenutno nalazim, slušaæu svoj unutrašnji glas. Danas mi je taj glas rekao da ponizno moram da odbijem položaj predsednika vlade."

Oksfordski student, Manmohan Sing je kao ministar finansija od 1991 do 1996. kreirao ekonomsku reformu koja je, proteklih godina rezultirala ogromnim ekonomskim napretkom.

Sing je prvi predstavnik manjinskih Siika koji æe biti naimenovan za premijera Indije.

XS
SM
MD
LG