Linkovi

Indijana u finalu Istoka - 2004-05-19


Posle 18 uzastopnih pobeda, Majami je poražen u svojoj «Ameriken Erlajns Areni», èime je oznaèen kraj jedne definitivno uspešne sezone za tim sa Floride. Posle dve sezone u kojima su propustili plej-of i starta ove sa novim trenerom Stenom Van Gandijem na klupi i sedam uzastopnih poraza, košarkaši Hita sa izuzetno mladim timom prevazišli su oèekivanja veæine struènjaka. To je potvrdio i jedan od najiskusnijih košarkaša NBA lige Redži Miler.

"Ovo je bila neverovatna serija. Sad sam video trenera Van Gandija i rekao mu da ima ekišpu pred kojom je sjajna buduænost. Mladi su, talentovani, igraju kao tim, i imaju veliku podršku u ovom gradu. Ono što su oni uradili u drugom delu sezone, serija pobeda koju su ostvarili, je nešto neverovatno u ovoj ligi", rekao je Redži Miler.

Sama utakmica bila je izuzetno tvrda, sa jakim odbranama i vrlo lošim procentom šuta iz igre oba tima. Pejserse je sve vreme «nosio» Ron Artest, koji je završio utakmicu sa 27 poena i tako nadoknadio slabo šutersko veèe Džermejna O'Nilam, koji je ubacio samo 7 koševa, ali je imao 13 skokova i 3 blokade, od koji je jedna, na Keronu Batleru minut pre kraja, bila veoma važna.

"Mislim da su dva napada rešila utakmicu", rekao je trener Majamija Sten Van Gandi. "Najpre pogodak Džamala Tinslija, koji nije imao naroèito dobro veèe, ali je taj koš bio ogroman, i blokada O'Nila nad Batlerom. Keron je krenuo snažno, da zakuca, ali to je jednostavno bila izvanredna blokada velikog igraèa", zakljuèio je Van Gandi.

Majami je ostao u igri do samog kraja zahvaljujuæi èetvrtom piku sa poslednjeg drafta Dvejnu Vejdu, koji je sa 24 poena, postao prvi ruki posle Dejvida Robinsona, koji je na sedam plej-of utakmica ubacio 20 i više poena. Lamar Odom je završio sa 22 koša, 8 skokova i 4 ukradene lopte, a poslednju priliku za Majami da izbori produžetak propustio je Rejfer Alston, promašajem van linije za tri poena u poslednjoj sekundi meèa.

"Rat" U Mineapolisu

A pored duela Pejsersa i Hita, veliku pažnju medija ovde u Americi, u poslednja 24 sata privukle su izjave igraèa Minesote i Sakramenta, pred veèerašnji odluèujuæi duel dva tima u «Target Centru». Kevin Garnet je najpre rekao da je spreman za rat i da kod kuæe repetira oružje i priprema ruène i raketne bacaèe, da bi se kasnije izvinio zbog toga.

"Nisam želeo nikaga da uvredim, pogotovo one koji su nekad uèestvovali u ratu ili sada imaju veze sa situacijom u Iraku. Izvinjavam se svim vojnicima u Iraku, njihovim porodicama i prijateljima, kao i svim veteranima. To što sam rekao nije bilo na mestu", rekao je Garnet, ali je centar Kingsa Bred Miler u meðuremenu na komentare MVP-ja odgovorio u istom stilu: "Poneæu i ja svoju pumparicu, moj luk i strelu... doæiæu svojim monster džipom i pregaziæu ga", rekao je Miler, mirnim tonom, i dodao "da je KG veliki ratnik, ali da i on sam voli tako da igra".

Vlade Divac nije želeo da komentariše Garnetovo poreðenje sedme utakmice sa ratom. "On ne zna šta je to rat", zakljuèio je Divac.

Utakmica Minesota – Sakramento igra se u opola tri ujutro po srednje-evropskom vremenu, a pobednik æe u finalu zapada igrati protiv Los Anðeles Lejkersa. Sutra uveèe, odluèujuæi meè igra se i u seriji Detroit – Nju Džersi, a pobednik te serije sastaæe se sa Indijanom u finalu Istoka.

XS
SM
MD
LG