Linkovi

Rekordne cene benzina u SAD - 2004-05-18


Ove nedelje - prvi put u istoriji SAD, proseèna cena benzina veæa je od dva dolara po galonu, zbog èega se - u jeku ovogodišnje predsednièke kampanje - Bušova administracija našla pod pritiskom predstavnika Kongresa.

Senator iz Njujorka, Èarls Šumar, predvodi grupu Demokrata u Kongresu, koji apeluju da predsednik odobri korišæenje miliona barela nafte iz fonda Strateških naftnih rezervi kako bi se poveæalo snabdevanje i smanjila cena bezina.

“ Ove cene van kotrole predstavljaju finansijski teret amerièkim gradjanima. One dovode u pitanje ekonomski oporavak zemlje, a administracija stalno dodaje ulje na vatru. Šta radimo? Apelujemo na predsednika da iskoristi jedinu moguænost koju imamo. Jedan od naèina da se spreèi veliko poveæanje cena nafte zemalja OPEK-a i velikih naftnih firmi jeste da se omoguæi dostavu nafte iz fonda Strateških naftnih rezervi.”, kaže Èarls Šumar.

Demokrate takodje traže od Bušove administraciju da prestane da skladišti 170.000 barela nafte dnevno u Luizijani, gde su smeštene državne rezerve. U tim tankovima je trenutno 660 miliona barela nafte, a kapacitet im je 700 miliona barela. Senator iz Merilanda, Barbara Mikulski, traži od predsendika Buša da izvršti pritisak na zemlje OPEK-a da poveæaju proizvodnju nafte. “ Prvo, predsednik može da izvrši pritisak na èlanice OPEK-a da poveæaju proizvodnju nafte. Drugo, moramo koristiti tržišne regultive, ali da budemo oprezni u smislu naše nacionalne bezbednosti. Tražimo privremenu suspenziju dostavljanja nafte u fond Strateških naftnih rezervi, gde se sada privatni sektor takmici sa društvenim sektorom”, kaže Mikulski. Uprkos pirtisku Kongresa u vezi sa cenom nafte, što æe postati aktuelno pitanje na predsednièkim izborima, Bušova administrcija se opire apelima da iskoristi deo razervi da bi smanjila cenu benzina. Predstavnik Bele kuæe, Skot MekLelan, rekao je da mada predsednik veruje da su cene previsoke, rezerve treba koristiti samo u vreme urgentne krize. “ Fond Nacionalnih naftnih rezervi je stvoren za kriznu situaciju, kao što je napad na zemlju ili teška nestašica benzina. Bože saèuvaj da dodje do novog napada na Ameriku, ali ako bi do toga došlo, moramo da obezbedimo da imamo potrebne izvore energije”, rekao je portparol Bele Kuæe.

Meklelan je rekao da administracija apeluje na svetske naftne proizvodjaèe da ne preduzimaju akcije koje bi nanele štetu amerièkoj ekonomiji ili amerièkim potrošaèima.

Saudijska Arabija je predložila da OPEK poveæa sadašnju proizvodnju nafte, a ta odluka bi mogla da bude doneta veæ ove nedelje, kada se bi ministri zemalja èlanica OPEK-a trebalo da se sastanu na konferenciji u Amsterdamu.

XS
SM
MD
LG