Linkovi

Ozvanièeni prvi ”gej“ brakovi u SAD - 2004-05-17


Juèe je po prvi put i istoriji SAD, obavljeno legalno, zakonski odobreno sklapanje homoseksualnog braka. Medjutim, homoseksualni brak je zakonski dozvoljen samo amerièkoj državi Masaèusetsu, dok se -- kako ukazuje novinar Glasa Amerike Majkl Bauman -- kontroverzija oko tog pitanja nastavlja širom zemlje.

Oko devet èasova u Masaèuestsu se desio istorijski dogadjaj: dve žene su zakonski sklopile brak na sveèanosti u blizini Bostona. Tome je usledilo venèenje niza drugih parova istog pola što predstavlja samo poèetak te prakse dok ogroman broj drugih èeka na red. U oèekivanju da odlukaVrhovnog suda države Masaèusets, kojom je odobreno sklapanje takvih brakova stupi na snagu, neki parovi su preko 24 èasa èekali ispred kancelarije matièara da bi taèno u ponoæ potpisali potrebne formulare za sklapanje braène zajednice.

Medju stotinama parova su bili i Marša Hans i Suzan Šepard koje kažu da je borba za brak parova istog pola u stvari pitanje priznavanja jednakih prava.

“ Radi se, u stvari, o respektu, respektu prema našoj vezi i prema odnosima ostalih iz ”gej“ zajednice. Brak je naèin na koji se poštuju odnosi u ovoj kulturi, i ne vidimo zašto i mi ne bismo uživali isto poštovanje.“

Medjutim, ima dosta onih koji smatraju da društvo ne bi trebalo da institucijom braka da blagoslov homoseksualnim vezama. Džordan Lorens iz organizcije ”Savez odbrambeneg fonda“ kaže da odluka Vrhovnog suda predstavlja veliku grešku.

“ Ovo je napad na nešto o èemu vlada konsenzus u svetu od pamtiveka, a to je da društvo poèiva na poretku u kojem je brak definisan kao spona izmedju muškarca i žene.“

Protvnici ”gej“ brakova su vodili ogorèenu ali neuspešnu bitku u federalnom sudu da bi blokirali homoseksualne brakove dok se glasaèi o toj praksi ne izjasne na referndumu. Medjutim, prošle nedelje je amerièki Ustavni sud odbio da interveniše. Mada je poèetkom godine zakonodavno telo Masaèusetsa uèinilo prvi korak ka amandmanu državnog ustava kojim bi se zabranili ”gej“ brakovi, pitanje o tome može biti postavljeno biraèima te države tek 2006. godine. Nije poznato kakav æe uticaj sankcionisanje homoseksualnih brakova u Masaèusetsu imati na èitavu Ameriku. Brojne države su veæ usvojile zakone o zabrani takvih brakova i proglasile nevažeæim brakove koji su sklopljeni van njihovih granica. Sluèaj u Masaèusetsu je poèetkom godine naveo zvaniènike u Kaliforniji, Njujorku i Oregonu da izdaju braène dozvole kao akt gradjanske neposlušnosti. Neki ustavni struènjaci oèekuju da ti zakoni budu osporeni od strane homoseksulanih parova koji braènu dozvolu dobiju u Masaèusetsu, a zatim se presele u neku od država u kojima su homoseksualni brakovi zabranjeni. Predsednik Buš je izjavio da æe to pitanje na kraju možda ipak morati da se reši izmenom amerièkog ustava kojom bi brak bio definisan kao zajednica iskljuèivo muškarca i žene. Ankete javnog mnjenja pokazuju da se veæina Amerikanaca protivi homoseksualnim brakovima ali, isto tako, i da veæina nih ne želi da se to sporno pitanje rešava izmenom amerièkog ustava.

XS
SM
MD
LG