Linkovi

<img align=left border=1 width=50 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_jordan_dead_sea_powell_16may04_eng_150.jpg">Pauel pohvalio vojnika koji je prijavio zlostavljanje iraèkih zatvorenika - 2004-05-17


Državni sekretar Kolin Pauel obeæava da æe Sjedinjene Države ”uèiniti pravu stvar“ u izlaženju na kraj sa skandalom oko zlostavljanja zatvorenika u zatvoru Abu Graib. Dopisnik Glasa Amerike Dejvid Golast izveštava da je Stejt Department u medjuvremenu saopštio da funkcioneri Sjedinjenih Država neæe zbog te afere odustati da se bave globalnim problemima na planu ljudskih prava:

Sekretar Pauel priznaje da je skandal oko zlostavljanja iraèkih zatvorenika, potkrepljen užasno eksplicitnim fotografijama koje dokumentuju neprimereno ponašanje amerièkog vojnog osbolja, imao ”užasne posledice“ po imidž Sjedinjenih Država u svetu. Medjutim, on takodje smatra da medjunarodna zajednica sada vidi kako je demokratska zemlja u stanju da se suoèi, kako se izrazio, ”periodom dubokog razoèarenja“ i šta æe da uèini da bi ispravila tu vrstu nepravde. U govoru održanom na Univerzitetu Vejk Forest u Severnoj Karolini, gospodin Pauel je apelovao na diplomce da teže da ”èine prave stvari“ u svim svojim liènim i profesionalnim angažmanima, bez obzira na konsekvence. On je odao priznanje amerièkom vojniku, Džozefu Derbiju, koji je prvi prijavio zlostavljanje zatvorenika. Prema reèima sekretara Pauela, on je rekao zvaniènicima tokom posete Jodanu proteklog vikenda da æe pravda biti zadovoljena zahvaljujuæi specijalcu Derbiju:

“ Jedan vojnik je napravio pravi potez. On je znao da se nešto neprimereno dogadja. I -- oglasio se. Taj vojnik je isprièao sve svojim komandantima, koji su smesta poèeli istragu. Svima sam rekao da u ovim trenucima razoèarenja u Ameriku, obrate pažnju na to šta Amerika radi. Neka pogledaju kako mi sa ovim izlazimo na kraj, neka pogledaju kako æe Amerika uraditi pravu stvar. Neka pogledaju šta zemlja koja ceni vrednosti i karakter, zemlja koja veruje u pravdu, èini da ispravi takvu grešku. Neka se uvere da zemlja poput naše neæe tolerisati takve akcije. “

U medjuvremenu, Stejt Department je objavio izveštaj o amerièkoj podršci ljudskim pravima i demokratiji širom sveta. Radi se o dodatku redovnom godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u pojedinaènim zemljama koji je izdat prošlog meseca. Funkcioneri administracije su priznali da su odložili objavljivanje tog dokumenta zbog gneva izazvanog otkriæem u zatvoru Abu Graib. Pomoænik državnog sekretara Lorn Grejner je opisao tu aferu kao ”oblak“ koji baca senku na ono što Sjedinjene Države pokušavaju da uèine na planu ljudskih prava. Medjutim, on je rekao da su amerièki funkcioneri rešeni da ”razbiju taj oblak“ i da neæe odustati od unapredjenja demokratije i ljudskih prava. Izveštaj Stejt Departmenta na 270 stranica, napisan pre izbijanja skandala, opisuje korake koje su Sjedinjene Države i organizacije koje finansiraju preudzele u Iraku da se prevazidje “izuzetno loša“ situacija na planu ljudskih prava pod Sadamom Huseinom. Medju tim koracima su osnivanje iraèkog ministarstva za ljudska prava, obuka pravosudnih i policijskih organa, i polaganje kamena temeljca za sudsko gonjenje onih koji su kršili ljudska prava, ukljuèujuæi i bivšeg iraèkog diktatora Sadama Huseina.

XS
SM
MD
LG