Linkovi

Iraèki vladajuæi savjet izabrao je Gazija Adžila Al Javera - 2004-05-17


On æe na dužnosti biti do prenosa suvereniteta na iraèku samoupravu 30. juna. Njegov prethodnik na toj funkciji Izedin Salim, poginuo je jutros u eksploziji automobila-bombe na ulazu u bazu koalicionih snaga u Bagdadu.

Izedin Salim je bio u konvoju automobila koji su èekali na ulazu kompleksa u kojem se nalaze prostorije Iraèkog vladajuæeg savjeta. U eksploziji je poginulo još najmanje šest, a ranjeno sedam Iraèana. Uništeno je i nekoliko automobila koji su bili u koloni pred štabom koalicionih snaga.

Amerièka vojna komanda u Iraku saopštila je da današnji samoubilaèki napad ima «sva obilježja» jordanskog teroriste Abua Muse al Zarkavija. General Mark Kimit je meðutim dodao da istražni organi ispituju i, do sada nepoznatu grupu, koja je preuzela odgovornost za taj napad. General Kimit je rekao i da su amerièke snage pronašle neobeleženu iraèku granatu sa bojnim otrovom Sarinom. Granata je eksplodirala pre nego je deaktivirana, ali u eksploziji nije bilo povredjenih.

Britanski premiejr Toni Bler rekao je danas novinarima u Ankari da ubistvo predsjedavajuæeg iraèkog vladajuæeg savjeta ukazuje na neophodnost ostanka koalicionih trupa u Iraku. Bler je nakon razgovora sa turskim kolegom Redžepom Erdoganom rekao da neæe biti "bežanja" iz Iraka, i da æe britanske trupe ostati u toj zemlji dok se "posao ne završi do kraja". To je, rekao je britanski premijer jedini moguæi odgovor na teroristièke napade u Iraku.

Novoizabrani èelnik vladajuæeg savjeta Gazi Adžil Al Javer, sunitski musliman iz Mosula, biæe na èelu Saveta do 30. juna kada je planiran prenos suvereniteta na iraèki narod.

U svom prvom obraæanju, Gazi Adžil Al Javer je izjavio da æe, uprkos samoubilaèkom bombaškom napadu u kojem je ubijen njegov prethodnik, on još odluènije, predvoditi Irak ka slobodi i demokratiji, samoubilaèkom bombaškom napadu u kojem je ubijen njegov prethodnik.

Bolnièki izvori u Karbali u meðuvremenu su prenijeli da je najmanje 9 Iraèana je ubijeno, a više od 30 ih je ranjeno u sukobima koalicionih snaga sa lokalnim pobunjenicima. U Izvještajima iz Karbale navodi se da su amerièke snage u sukobima sa pripadnicima Mahdi Armije, lojalne radikalnom šiitskom svešteniku Muktadi Al Sadru koristilii helikoptere tipa Apaè.

XS
SM
MD
LG