Linkovi

Pauel izrazio uverenje da æe amerièke snage biti zamoljene da i posle 30.juna ostanu u Iraku - 2004-05-16


Administracija predsednika Buša je tokom ovog vikenda branila svoju politiku prema Iraku - kako kod kuæe, tako i na meðunarodnoj sceni. Prvi u toj kampanji je bio državni sekretar Kolin Pauel, koji se tokom vikenda konsultovao sa arapskim liderima na Svetskom ekonomskom forumu u Jordanu i bio gost više današnjih informativnih programa vodeæih amerièkih TV mreža.

U intervjuima Kolina Pauela dominiralo je pitanje nasilja u Iraku i otkriæe zlostavljanja zarobljenih Iraèana. Državni sekretar je bio upitan koliko æe dugo amerièke trupe ostati u Iraku posle prenosa vlasti na iraèku Prelaznu vladu 30. juna. U programu “Vesti nedeljom” televizije “Foks”, Pauel je izrazio uverenje da æe amerièke snage biti zamoljene da još neko vreme ostanu u Iraku:

“I oni znaju, isto kao i mi, da æe proæi još prilièno vremena pre nego što bezbednost bude mogla da se preda u ruke iraèkim snagama.”

Prema Kolinu Pauelu, iraèki Ministarstvo odbrane æe kontrolisati svoje trupe, ali æe ti iraèki vojnici biti u sastavu meðunarodnih snaga.

“Iraèko Ministarstvo odbrane, ministar odbrane i iraèki generali, komandovaæe svojim trupama. Ali, takoðe, oèekujemo da æe u cilju jedinstvene komande i da ne bi bilo konfuzije u vezi sa našom ulogom u održavanju bezbednosti, iraèke trupe biti potèinjene komandantu meðunarodnih snaga, na èijem èelu æe biti Amerikanac.”

Pauel je to saopštio na Svetskom ekonomskom forumu, održanom u letovalištu Šaneh, na Mrtvom moru u Jordanu. Taj skup je bio prilika za Pauela da direktno reaguje na ogorèenost u arapskim zemljama zbog zlostavljanja iraèkih vojnika u bagdadskom zatvoru Abu Graib. Meðutim, najnoviji izveštaj u nedeljniku “Njujorker”, još je više razbuktao ovaj skandal. Autor teksta u “Njujorkeru”, Simon Herš, navodi reèi neimenovanih zvaniènika amerièke obaveštajne službe da je sekretar za odbranu Donald Ramsfel lièno odobrio upotrebu oštrih tehnika saslušavanja u iraèkim zatvorima. U programu “Face the Nation”, Herš je ustvdio da je Ramsfeld lièno odobrio da se i na iraèke zatvorenike primeni tajni program korišæen prilikom saslušavanja zarobljenih pripadnika Al Kaide. “Cilj je bilo korišæenje vrlo oštrih mera -- ukljuèujuæi seksualno ponižavanje i pojaèano fizièko nasilje -- i ne tvrdim da je Ramsfeld odobrio ono što smo videli proteklih nekoliko nedelja, ali jeste dozvolio da ti ljudi uðu u zatvore i pooštre saslušavanje, ne bi li se izvuklo više informacija.”

Vodeæi demokratski senator u Odboru za oružane snage, Karl Levin, ustvrdio je da æe i te nove optužbe biti istražene.

“Predsednik Odbora za oružane snage Džon Vorner rekao mi je da æe organizovati dodatne opsežne pretrese i ovo je samo još jedna tema koja se mora raspraviti.”

Levinov republikanski kolega u tom odboru, Lindzi Grejem, takoðe je obeæao temeljitu istragu. Senator Grejem je u programu “Face the Nation” istakao važnost te rasprave.

“Treba utvrditi da li su zatvori i zatvorski sistem izmakli kontroli.”

Pentagon odbija tvrdnje u izveštaju magazina “Njujorker”. Po reèima portparola Sekretarijata za odbranu, èlanak je pun grešaka i preterivanja i “Pentagon” nikada nije naložio zlostavljanje zarobljneih Iraèana.

XS
SM
MD
LG