Linkovi

Manje smrtonosna sredstva za kontrolu - 2004-05-16


Borbeni sportski navijaèi, kao i politièki demonstranti, znaju kako policija koja je opremljena gas maskama, naoružana drvenim pendrecima i potpomognuta drugim sredstvima, poput vodenih topova, može da bude efikasna u zavoðenju reda.

Meðutim, sredstva za kontrolu se i dalje razvijaju i usavršavaju – sve više se koristi biber sprej, a policijske jedinice u SAD od skora koriste i TEJZERE, odnosno pištolje koji ispaljuju elektrode preko kojih mogu da isporuèe snažan strujni udar…

U pitanju su takozvana «manje smrtonosna sredstva» koja se uveliko razvijaju širom sveta za najrazlièitije namene, a koja nisu baš uvek pouzdana. Ruske snage bezbednosti su, na primer, prilikom upada terorista u moskovsko pozorište, upotrebile jedan opijat kako bi onesposobile lica u zgradi – što je, na žalost, imalo loš rezultat pošto je 117 ljudi od toga umrlo.

Amerièkoj vojsci od skora na raspolaganju stoji i «sistem mobilne penaste ograde» - ondosno zid od pene pokrivene suzavcem, koji sa lakoæom može da rasprostre na površini od 400 kvadratnih metara. Drugi primer je «lepljiva pena», koja se ispaljuje iz specijalne puške, kojom se isprska protivnik i toliko mu se oteža kretanje da su je nazvali «visoko-tehnološkim lasom».

Postoji, takoðe, i mikrotalasno oružje koje na protivnikovoj koži izaziva oseæanje vreline – a koje je, navodno, bezopasno. Razvijena su i akustièna oružja, koja su mnogo manje podložna atmosferskom rasipanju, tako da se na cilj može usmeriti poseban zvuk pomoæu koga se pojedinci ili grupe zbunjuju i dezorjentišu.

Meðutim, protivnici takvih oružja ukazuju da bi njihova primena mogla da nanese mnogo više štete. Organizacija Amnesti Internešnel tvrdi da neke vlade koriste takva sredstva za muèenje politièkih protivnika, dok su neka od tih sredstava èak zabranjena meðunarodnim sporazumima. Tako, paradoksalno, Konvencija o hemijskom oružju zabranjuje upotrebu suzavca u ratu, ali se njegova primena ne zabranjuje u policijskim akcijama.

Verovatno najjajèi argument protiv takvog oružja je taj da ono nije dovoljno zastrašujuæe, pa da æe stoga biti mnogo èešæe u upotrebi, što æe, za uzvrat, vuše povrediti lica na kojima se primenjuju nego da takva sredstva ne stoje na raspolaganju snagama bezbednosti.

XS
SM
MD
LG