Linkovi

Kondoliza Rajs okonèala posetu Rusiji - 2004-05-16


Jedan visoki amerièki zvaniènik je izjavio da su sastanci savetnice amerièkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Kondolize Rajs i ruskih zvaniènika, bili pozitivni u pogledu na brojna pitanja. Kondoliza Rajs se danas, na završetku trodnevne posete, sastala sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim zvaniènicima.

Visoki amerièki zvaniènik, koji je zatražio da ostane anoniman, rekao je da su razgovori bili dobra prilika za razmenu gledišta u pogledu na širok spektar pitanja, ukljuèujuæi i situaciju u Iraku. On je objasnio da su predsednik Putin i drugi ruski zvaniènici izrazili zabrinutost zbog složenosti situacije u toj zemlji. Dve strane su takoðe razgovarale o novoj rezoluciji Saveta bezbednosti koja bi se odnosila na iraèku politièku buduænost. Amerièki zvaniènik je rekao da su Rusi izjavili da æe podržati rezoluciju ukoliko tim dokumentom budu definisana ovlašæenja iraèke Prelazne vlade posle planiranog prenosa vlasti 30. juna.

Rusija predlaže održavanje jedne meðunarodne konferencije koja bi dala veæi legitimitet novom iraèkom voðstvu, konferencije na kojoj bi mogli da uèestvuju i predstavnici okolnih bliskoistoènih država. Ruski lideri su Kondolizi Rajs takoðe preneli zadovoljstvo zbog njenog sutrašnjeg sastanka sa palestinskim premijerom Ahmedom Kurejom u Berlinu. Sjedinjene Države i Rusija rade zajedno u okviru takozvanog “bliskoistiènog kvarteta”, u kojem su i Ujedinjene nacije i Evropska unija, pokušavajuæi da reše izraelsko-palestinski konflikt. U pogledu ostalih pitanja, amerièki zvaniènik je saopštio da je Rajsova izrazila zabrinutost Sjedinjenih Država zbog pojava koje deluju kao udaljavanje od demokratizacije i slobode medija u Rusiji. Te strepnje su oèigledno povezane sa nedavnim izborima u Rusiji, na kojima je predsednik Putin odneo ubedljivu pobedu u jeku optužbi da je njegova partija ogranièila medijsko izveštavanje o predsednikovim rivalima. Osim sa predsednikom Putinom, Kondoliza Rajs se sastala i sa ruskim ministrom odbrane, šefom Saveta za bezbednost i novim premijerom, Mihailom Fradkovim, koji je savetnici potvrdio da namerava da nastavi proces ekonomskih reformi. Sve u svemu, amerièki zvaniènik koji je danas govorio o poseti Moskvi, istakao je da su obe strane sa današnjih sastanaka izašle zadovoljne i sa oseæajem da Sjedinjene Države i Rusija tokom protekle decenije razvijaju - kako se izrazio - istinsko partnerstvo.

XS
SM
MD
LG