Linkovi

Pauel: Znamo da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali protivimo se akcijama u Rafi - 2004-05-16


Amerièki državni sekretar Kolin Pauel odgovarao je danas na prilièno oštra pitanja o amerièkoj politici prema Bliskom Istoku, dok je u odgovorima nastojao da pruži pozitivna uveravanja o amerièkim namerama prema tom regionu.

Moglo se oèekivati da æe Kolin Pauel, na Svetskom ekonomskom forumu na Mrtvom moru, biti doèekan nevericom i oštrim pitanjima. U arapskom svetu se širi gnev zbog oèigledno sve jednostranije amerièke podrške Izraelu i vojne okupacije u Iraku. Nakon fotografija sa zlostavljenim iraèkim zatvorenicima i prošlonedeljne eskalacije izraelsko-palestinskog nasilja u Pojasu Gaze, ogorèenje i sumnje postali su još izrazitiji. Državni sekretar Kolin Pauel nastojao je da brani politiku Bušove administracije i pruži pozitivna uveravanja o amerièkim motivima. Na konferenciji za novinare, Pauel je rekao da se Sjedinjene Države protive uništavanju palestinskih kuæa u izbeglièkom logoru Rafi u Pojasu Gaze:

“Mi znamo da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali protivimo se akcijama u Rafi u kojima se uništavaju kuæe.”

U prošlonedeljnim žestokim borbama, izraelske snage uništile su na desetine palestinskih kuæa u Rafi. U sukobima je ubijeno 29 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika. Pauel je rekao da se Sjedinjene Države zalažu za prekid ciklusa nasilja i ponovio da je predsednik Buš predan stvaranju palestinske države i sprovoðenju meðunarodne takozvane “mape za mir”. Pauel je juèe takoðe branio pismo predsednika Buša izraelskom premijeru Arijelu Šarona u kojem se navodi da treba priznati novostvorenu situaciju na terenu, a koje je protumaèeno kao prihvatanje da Izrael zadrži neke delove Zapadne obale. Pauel je potez amerièkog predsednika prikazao kao odvažan korak u cilju oživljavanja mirovnog procesa. A, na zajednièkoj konferenciji za novinare sa Pauelom, jordanski ministar inostranih poslova Marvan Muašer branio je saradnju svoje vlade sa Vašingtonom, ukazujuæi da Bušovo pismo treba staviti u kontekst kasnijeg uveravanja amerièkog predsednika data jordanskom kralju Abudli da administracija neæe unapred presuðivati o konaènom izraelsko-palestinskom sporazumu.

Jedna od vodeæih tema na ekonomskom forumu održanom na Mrtvom moru bila je i situacija u Iraku. Sekertar Pauel ponovio je rešenost administracije da krajem juna izvrši prenos vlasti prelaznoj iraèkoj vladi i takoðe istakao da Vašington podržava napore izaslanika Ujedinjenih nacija, Lakdara Brahimija u sastavljanju te nove vlade. Pauel se ujedno izvinio zbog zlostavljanja iraèkih zatovrenika. U juèerašnjem govoru na forumu, Pauel je rekao da æe svi koji su odgovorni za zlostavljanje biti privedeni pravdi:

“Mi æemo to rešiti i obezbediæemo pravdu. Sve probleme koji su prisutni u sistemu komande biæe uklonjeni. Želim da znate da æete biti svedoci kako funkcioniše amerièka demokratija.”

Na trodnevnom sastanku Svetskog ekonomskog foruma na Mrtvom moru, bilo je okupljeno preko hiljadu svetskih politièara, vodeæih poslovnih ljudi i intelektualaca. Veliki deo diskusija bio je usredsreðen na politièke i privredne reforme, pitanja trgovine i poslovanja -- no, eksperti smatraju da napredovanja u tim domenima neæe biti sve dok je region ophrvan nasiljem i politièkom nestabilnošæu.

XS
SM
MD
LG